benestar

Petició de places en centres privats per a malalts d'Alzheimer

La FAAD demana llocs concertats per tal que les famílies puguin escollir

Petició de places en centres privats per a malalts d'AlzheimerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de la FAAD, Agustina Grandvallet, va anunciar ahir que s’ha demanat al Govern la possibilitat de disposar de places concertades en residències privades per a persones malaltes d’Alzheimer i esclerosi múltiple. La idea és “poder tenir places concertades com tenim ara per a la gent gran”. I és que segons va explicar, la demanda prové, sobretot, de l’Associació Andorrana per la malaltia de l’Alzheimer. Grandvallet va indicar que “ara les persones estan cobertes a El Cedre, però demanem que la persona o els familiars pugui escollir en més d’un centre”.

La proposta la van fer arribar ahir al ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, durant la reunió que es va celebrar a Govern per tal de constituir la comissió de Participació de les Entitats Cíviques en l’àmbit dels serveis socials i sociosanitaris. En la primera trobada es va presentar el reglament regulador de les prestacions tècniques i tecnològiques de serveis socials i sociosanitaris, que inclou la cartera de serveis. En aquest sentit, la voluntat és que la comissió sigui un òrgan consultiu i assessor del Govern per elaborar tant el pla nacional de serveis socials i sociosanitaris així com la cartera de serveis.

És per aquest motiu que s’ha fet arribar el reglament a totes les entitats cíviques i ara se’ls ha ofert un termini d’un mes –que es podria allargar si ho necessiten– per tal que se l’estudiïn i hi puguin fer aportacions. “El què volem és que aquesta cartera de serveis sigui un projecte compartit, participatiu, on ells també hagin pogut col·laborar en l’elaboració”, va explicar Espot, que va afegir que en base a les aportacions que els facin “complementarem la cartera i l’aprovarem sota format de reglament”. La previsió és que el document, molt reclamat per les entitats, es pugui aprovar a principis del 2017.

Serveis

La cartera consisteix en una “regulació detallada” de totes les prestacions i serveis que existeixen o existiran en el futur, detallant si és un servei garantit, de concurrència, gratuït o de copagament, i si es pot obtenir un ajut del Govern per a persones sense recursos econòmics. Espot va destacar que dóna “molta seguretat jurídica” i va indicar que la voluntat és que sigui “dinàmic” per anar-lo modificant en funció de les necessitats. Des de la FAAD van celebrar la constitució de la comissió.

tracking