TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

consum responsable

Calvó proposa apujar el preu de les bosses de plàstic a 20 cèntims

El Govern proposa apujar-ne el preu amb la finalitat de frenar-ne el consum, però els comerciants es mostren disconformes amb la mesura

Calvó proposa apujar el preu de les bosses de plàstic a 20 cèntimsSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sílvia Calvó, ministra de Medi Ambient, i Marc Rosell, director general de Medi Ambient, es van reunir ahir amb els responsables dels diferents centres comercials per mirar de frenar l’augment del consum de bosses de plàstic. Per solucionar-ho, el Govern va proposar apujar el preu de les bosses fins als 20 cèntims, mesura que algunes veus, com la d’Antoni Miralles, director d’Andorra 2000, van titllar de “disbarat”, perquè com va argumentar, “els usuaris que estan conscienciats, amb el preu actual ja funciona, però seria molt difícil que els turistes vinguessin preparats amb bosses a priori”.

Una altra de les propostes va ser habilitar punts concrets dins del mateix centre comercial per distingir els productes amb una caducitat més baixa, tampoc va generar gaire consens. Tanmateix, els comerciants sí que van manifestar la seva voluntat de contribuir en l’aprofitament dels productes. En aquest sentit, es van mostrar proclius a apujar-ne el preu de les bosses –encara que no tan pronunciat com el suggerit per Govern– a realitzar més campanyes de sensibilització, a optimitzar l’aprofitament de la fruita i la verdura i a escoltar altres propostes de millora.

Durant la reunió no es van fixar objectius concrets, “no hi ha consens perquè no hem fixat preus. El Govern ens ha citat per escoltar les nostres opinions i ha quedat clar que el sector està disposat a adoptar les mesures que siguin necessàries per afavorir el reciclatge”, va expressar Miralles. També el Govern va anunciar que durant el mes de desembre es realitzarien enquestes entre els centres comercials per comptabilitzar certs aspectes, com ara el volum de venda de bosses, però sense especificar gaire més. També es va parlar de la possibilitat de dimensionar la capacitat de compra de camions de compostatge.

Setmana de conscienciació

La trobada s’emmarca dins de la Vuitena setmana europea de la prevenció de residus, i els dirigents també van aprofitar per presentar en roda de premsa les tretze accions que compondran l’edició actual. Es tracta d’iniciatives que tenen com a missió prevenir el malbaratament i fomentar la reutilització dels productes, com ara xerrades a les escoles, tallers, narracions de contes, mercats de segona mà i la distribució d’una vaixella reutilitzable. Com va afirmar Calvó, “són accions que persegueixen la implicació de tots els actors: les escoles, el Govern, els comuns, el sector privat i els ciutadans. L’objectiu és que aquest any tingui més força que les edicions anteriors”.

Durant la presentació, Marc Rosell va exposar els resultats de l’enquesta realitzada pel centre de recerca sociològica referent a la prevenció de residus sobre les bosses de plàstic, l’ús de l’aigua embotellada o de l’aixeta i el malbaratament alimentari. Les conclusions extretes afirmen que l’ús de bosses reutilitzables ha disminuït respecte del 2013. Si fa tres anys un 84% dels usuaris les utilitzava per anar a comprar, el 2016 la xifra s’ha reduït fins a un 75%. També es va extreure que un 72% dels enquestats llença menjar que s’ha fet malbé o que es caduca. Els aliments més malbaratats són les fruites i verdures.

D’altra banda, la ministra també va anunciar que la setmana passada va sortir publicat al BOPA la revisió del pla nacional de residus per al període 2017-2020, el tercer i últim repàs, i va afirmar que “representa la recta final per assolir els objectius fixats el 2001”, un programa que “incideix sobretot en la prevenció i el consum responsable” i que “els tres pròxims anys es donarà prioritat al tèxtil i al tractament de la matèria orgànica”. En aquest context, el Govern es reunirà amb Càritas per incentivar el reciclatge de la roba. El 2017 també tenen previst implementar set minideixalleries més per apropar la recollida a la ciutadania.

tracking