Josep Vila

“Mantindrem l'endeutament i ja és molt per ser el primer any”

El cònsol emfatitza que per ara es compleixen les obligacions sense demanar més ajut als bancs i que no s’han hagut de fer acomiadaments al comú per motius econòmics

“Mantindrem l'endeutament i ja és molt per ser el primer any”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gestió dels números reduint les despeses que no siguin necessàries centra la feina del comú, que intenta, a més, buscar activitats per donar vida a la parròquia, segons comenta el cònsol en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.

Què li sembla que el conseller Joan Visa, que és a més productor, critiqui la fira del vi?

És una decisió personal i el respecte a l’opinió de les persones és sagrat, i jo l’hi tinc. Ha fet una opinió que hi ha alguns canvis que s’haurien de fer a la fira, i potser s’hauran de fer. El que sí és cert és que per aquest any no era viable portar-los a terme, perquè teníem un problema de temps i ja estava mig organitzat i havíem de donar vida a aquesta fira, a més a més no depèn només del comú, sinó de dos ministeris. Obre un punt de reflexió per poder millorar totes les coses que es fan i el tindrem en compte. Aquest any ja ens sortirà menys econòmic, i això està en la línia que les despeses siguin les imprescindibles, però les mínimes possibles. El repercutit de les fires s’ha de tenir en compte, i de cara a l’any que ve es faran les activitats que puguin ser sostenibles i donar vida a la parròquia i a Andorra.

L’oposició diu que les crítiques revelen una crisi a la majoria.

No ho sé, perquè cada dia me’n treuen una de crisi, i ja no ho sé quines ho són o no. Ens hem presentat amb uns objectius, tots els consellers estan fent la feina, hem rebaixat despesa, estem fent activitats i jo estic molt content de l’equip que tinc i seguim endavant.

La plataforma era un conglomerat de gent de diverses ideologies, això dificulta la feina del dia a dia?

Totes les persones som diferents, i és veritat que la procedència dels uns i els altres no és la mateixa, gràcies a Déu. De vegades un que ve d’un costat i un d’un altre poden tenir idees diferents però sí som capaços a trobar aquelles en comú que hem de tirar endavant, i què tenim en comú? Que som andorrans, de Sant Julià, i que volem el millor per a la parròquia, i en aquest sentit ens hem posat d’acord, hem fet un programa que intentarem portar a terme i crec que això segueix viu, està més fort que mai i no ens hem escapat de la línia que ens hem marcat. Respecto les opinions de tothom i si algú té una opinió l’ha de dir.

Com es pot generar activitat a la parròquia, deia Òscar Ribas que l’aposta comercial està perduda fa anys i que s’ha d’apostar per tenir els millors serveis de parròquia-dormitori?

L’aposta comercial està relativament perduda perquè crec, no podria parlar amb gaire criteri perquè desconec els números del Punt de Trobada, del Sant Eloi i del River. És veritat que no sé si estaran d’acord. Els centres comercials són de la parròquia i jo defenso la parròquia. Tenim molts locals i pisos tancats, la situació de Sant Julià no és la més adequada, és delicada, i per això focalitzem Andorra, Sant Julià i Naturlandia. I a veure si podem donar una mica de vida al poble.

A més de Naturlandia hi ha opcions de donar vida al poble?

És veritat que Naturlandia és clau però sí, ho estem analitzant. Farem una impulsió de l’obertura de comerços, però això és una paraula molt maca i s’ha de fer. Presumiblement si generem activitat a la cota 900 serviran perquè Sant Julià se senti una mica més viu.

El comú ha renegociat deute amb els bancs?

S’ha optat per renegociar el deute amb els números que teníem, i si es fes alguna cosa s’hauria de renegociar a l’alça, però de moment ens hem mantingut sense renegociar cap deute més.

Pensa que de cara a l’any vinent s’haurà de renegociar i demanar més marge de deute?

De moment intentarem mantenir el màxim, és probable que s’hagi de demanar alguna cosa, quan sigui el cas així ho farem. La nostra intenció no és endeutar-nos, sinó rebaixar el deute. Aquesta és la dificultat i haurem de veure com se’ns acaba tot i si al final se’ns compleixen totes les expectatives o no. De moment no hi ha una necessitat imperiosa d’augmentar l’endeutament, per tant, mantindrem l’endeutament i crec que ja és molt per ser el primer any.

El comú pot complir ara amb l’obligació de pagar nòmines, proveïdors i retornar deute?

Vam demanar el crèdit extraordinari per poder pagar nòmines i crec que hem pogut pagar a tot­hom. De moment estem bé, la realitat del que passarà demà depèn de com s’arribi i si es compleix tot no és necessari. L’objectiu és no demanar més endeutament, i és probable que el complim, però hem d’esperar com acaba l’any i el que hagi succeït per veure si és possible.

Es planteja la possibilitat de reduir la plantilla del comú i optimitzar recursos?

Optimitzar recursos s’està fent, reduir plantilla no s’ha fet. Penso que la racionalització del comú és més alta que la de Naturlandia, per tant, on més esforç s’haurà de fer és a Naturlandia més que al comú, però això ens ho diran els informes. Quan hi havia els ingressos de la construcció el comú s’anava al voltant de 15 milions de pressupost, però ara no és així, i ens mantenim al voltant dels 11 i al comú no és on hi ha els desequilibris més grans, tot i que l’esforç de gestió i d’optimització ja s’està fent i ja ens dóna algun resultat.

Quina és la plantilla comunal?

Més de 100 treballadors, i hi ha l’escola bressol i Sacsetur, i cadascú està fent el seu esforç en despeses de personal, però per raons econòmiques no s’ha acomiadat ningú, la sostenibilitat del comú crec que es pot mantenir. Hem previst que hi hauria d’haver una reducció de les despeses corrents, com ens ha marcat el Tribunal de Comptes del 3,5%, i crec que ho complirem.

En què gasta menys el comú?

Optimitzant i racionalitzant. Gastar menys en recollida de deixalles, en alguns manteniments, alguns externs es poden fer internament i algun lloc de treball s’ha amortitzat i algú que s’ha jubilat no és necessari reposar-lo. Acabarem l’any amb una restricció important de despesa.

La construcció diu que va fer una proposta al Govern per acabar el vial lauredià?

Heu de demanar al cap de Govern. A mi els constructors no m’han fet cap oferta.

Considera que s’ha de reclamar, que és prioritària l’obra?

És competència del Govern. Tenim molta feina amb les competències parroquials.

Totes les parròquies esperen que es tingui en compte l’especificitat, i Sant Julià?

Si es té en compte l’especificitat millor i si no, l’haurem d’acceptar, no és una competència del comú. Tothom voldria més cèntims i no serem una excepció, però també som conscients que és competència del Govern. Si ens ho demanen els hi explicarem, la situació és delicada i és veritat que ens aniria millor tenir més transferències.

tracking