consell general

Les persones amb pocs recursos pagaran el 25% dels serveis mèdics

Els usuaris deixaran d’abonar el 100% del cost dels actes sanitaris

Les persones amb pocs recursos pagaran el 25% dels serveis mèdicsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ciutadans amb pocs recursos no hauran de pagar per avançat la totalitat del cost dels serveis mèdics. Els usuaris estaran exempts de pagar el 100% de la factura i podran abonar directament el 25% del cost de l’acte sanitari, ja que la resta l’assumirà el prestador. Aquesta mesura, que afectarà tots els serveis sanitaris, s’aplicarà en un termini màxim de quatre mesos. El Consell General va aprovar ahir instar el Govern a tenir enllestits els criteris i els requisits del règim del tercer pagador per poder implementar-lo abans del 31 de març.

Etiquetes:

Una proposta que va presentar el PS en el marc del debat monogràfic sobre afers socials i que es va aprovar amb els vots a favor d’SDP, Liberals d’Andorra i DA. El Consell també va validar una proposta de Ld’A perquè en el nou reglament sobre els ajuts a l’habitatge s’hi inclogui la possibilitat d’atorgar préstecs lliures d’interessos a famílies en situació de vulnerabilitat, així com iniciar les accions per analitzar l’aixecament de reserves a un seguit d’articles de la Carta Social Europea i encarregar una auditoria abans del desembre de l’any que ve sobre l’eficiència de la Llei de serveis socials i sociosanitaris.

Allargar la baixa maternal

La segona jornada del debat sobre polítiques socials, que va culminar ahir amb les votacions de les resolucions, també va permetre donar llum verd a una proposta de Ld’A perquè l’executiu encar­regui un estudi que analitzi si és viable allargar durant sis mesos la baixa per maternitat i una altra del PS perquè s’estableixin els protocols adequats en el servei d’atenció telefònica a les víctimes de violència de gènere. Finalment, a iniciativa dels socialdemòcrates, la CASS haurà de fer públic en un termini de tres mesos un estudi actuarial on es detallin les mesures que s’han de prendre per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions.

El PS, partit que va presentar la majoria de propostes –12 de les 19– va lamentar que s’hagin validat només declaracions “de mínims”, en paraules del conseller Pere López, que va assegurar que el debat “ha estat molt clarificador perquè ha permès veure la veritable cara de DA, que ha sabut mantenir oculta durant els cinc anys i mig que governen”. López va constatar que “les propostes que afecten més directament les persones en situació més vulnerable són les que no s’han aprovat”, i va criticar que “el discurs teòricament moderat i social de DA és una fal·làcia”.

“Propostes inassumibles”

Des del partit taronja, la parlamentària Patrícia Riberaygua va destacar que “hem vist clarament que hi ha dos models, el que parla de donar ajudes a tothom i el que les dóna només a qui ho necessita”, en referència al programa socialdemòcrata, i va assegurar que la majoria de propostes plantejades són “inassumibles a nivell econòmic”. En aquest sentit, va remarcar que “hi ha un model que ha estat calculat amb uns paràmetres que ja no són vigents”, quan hi havia més població activa i menys envellida, i “ha arribat un moment en què s’han hagut de prendre decisions” en la línia de “ser raonable i racionalitzar”. “El model del PS és fer moltes promeses que no sabem com es finançaran”, va apuntar. Riberaygua va assegurar que amb la Llei de serveis socials i sociosanitaris “les persones que realment ho necessiten i no arriben i no tenen cap sortida reben ajudes”. “La voluntat del Govern i de DA és no deixar ningú a l’estacada”, va concloure.

Finalment, la consellera liberal Judith Pallarés va celebrar que els criteris dels ajuts de l’habitatge tinguin en compte “sobretot aquelles dones que han d’afrontar un canvi de pis i no ho poden assumir”, però va deplorar que no s’hagi apostat per agilitzar l’atorgament dels ajuts més urgents. Així mateix, va subratllar que “estem totalment a favor de la proposta per establir els sis mesos de baixa per maternitat”.

Les mesures

1. Encarregar un estudi per analitzar si és viable allargar a sis mesos la baixa per maternitat, tal com demana una ILP.

2. Incloure la possibilitat d’atorgar préstecs lliures d’interessos per optar als ajuts a l’habitatge.

3. Encarregar una auditoria d’eficàcia de la llei de serveis socials i sociosanitaris abans del desembre del 2017.

4. Establir els protocols adequats en el servei telefònic per a les víctimes de violència de gènere.

5. Implementar el règim del tercer pagador abans del 31 de març del 2017.

6. Que la CASS faci públic l’estudi actuarial amb les actuacions necessàries per garantir la sostenibilitat del sistema de pensions.

7. Aixecament de reserves de diversos articles de la Carta Social.

tracking