consell general

L'executiu crearà un servei on les parelles separades puguin deixar-hi els fills

El ministre Espot anuncia que el Govern crearà un espai perquè els pares que no tenen bona relació entre si hi deixin els infants

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern crearà un espai perquè les parelles separades i amb fills que no tenen bona relació hi deixin els nens. Serà un servei especialitzat que es posarà en marxa l’any que ve i que permetrà que els pares que tenen un règim de custòdia compartida o de visites i que no es porten bé entre ells hi deixin i hi recullin els infants. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar ahir durant el debat monogràfic sobre polítiques socials que es va celebrar al Consell General que serà “un espai neutre” on les parelles “que no tenen una relació pacífica” o presenten altres dificultats hi deixin els nens i s’evitin així “episodis de tensió entre les parelles separades”.

Per altra banda, el ministre va anunciar la creació d’un centre d’acolliment per a menors d’entre 12 i 18 anys per destinar la Gavernera a nens de 0 a 12 anys. En la intervenció que va encetar el debat, Espot va explicar que el programa Focus 16/20 s’ampliarà per donar cabuda a joves amb discapacitat d’entre 16 i 20 anys. El ministre, que va centrar el parlament a defensar la Llei de serveis socials i sociosanitaris com “la clau de volta de la política social d’aquest Govern”, va subratllar també la contractació, el 2017, de nous treballadors socials i l’ampliació de la borsa de famílies d’acollida. A banda, va confirmar que la cartera de serveis sociosanitaris ja està enllestida i va donar a conèixer que s’ha signat un conveni de col·laboració amb Xile per tramitar expedients d’adopció. Una altra de les novetats difoses per Espot va ser la nova competència que tindrà el Raonador del ciutadà perquè tramiti i resolgui queixes relacionades amb la discriminació.

El PS, contra les “retallades”

El PS va centrar la seva participació a condemnar “les retallades” que a parer seu l’executiu ha aplicat contra les pensions i ajuts socials com les prestacions per malaltia i invalidesa. El conseller Pere López va denunciar que “més del 85% de les pensions són inferiors als 1.000 euros” i va criticar “la forçada solidaritat familiar” que s’imposa. “Fan pagar els que menys tenen retallant les pensions baixes mentre les altes ni les toquen”, va dir, i va afirmar que “hi ha persones que no poden accedir al sistema sanitari”. Arguments que va rebatre Espot, que va considerar “parcial o interessat culpar el Govern de les pensions baixes”, i va rebutjar parlar de retallades, com també va fer la consellera demòcrata Patrícia Riberaygua, que va expressar que era “una paraula desafortunada i imprecisa”. “No fem populisme de fira. Ajustaments a la realitat de la nostra societat, sí. Retallades, no”, va manifestar.

La consellera d’SDP Sílvia Bonet va criticar la mesura dels familiars obligats, així com la manca de millores per al col·lectiu de discapacitats i “la situació d’extrema fragilitat” que afronta la CASS. En aquest context, va denunciar que “la situació de les pensions d’invalidesa és preocupant, cal analitzar-la de nou”. La consellera liberal Judith Pallarés va demanar agilitzar la concessió d’ajuts –“la burocràcia es consolida”, va dir– i va denunciar que “el sistema de pensions està descompensat”. “La percepció general és que la CASS és un desastre”, va sentenciar.

NOVA BRANCA DE DEPENDÈNCIA

Espot va indicar que una de les accions que el Govern té previst impulsar “a llarg termini” és la creació d’una branca de dependència a la CASS que permeti “poder assumir i fer front a les necessitats de la població més envellida i dependent”. Actualment, aquesta possibilitat es troba “en fase incipient de reflexió”, va revelar, i va recalcar que caldrà abordar aquest debat “els propers anys”. Pel que fa al sistema de pensions, va indicar que “estem lluny de la sostenibilitat” i va avançar que “caldrà estudiar i implementar” més mesures per evitar que s’esgotin les reserves.

COMMEMORACIÓ DEL DIA MUNDIAL CONTRA EL MALTRACTAMENT INFANTIL

El Consell General va aprofitar la sessió d’ahir per sumar-se a la commemoració del Dia Europeu per la Protecció dels Infants contra l’Explotació i els Abusos Sexuals. Els consellers i els membres del Govern es van fer una fotografia amb els globus blaus de la campanya Un de cada cinc que ha impulsat el Consell d’Europa per denunciar el maltractament infantil.

Commemoració del dia mundial contra el maltractament infantil

tracking