Reportatge

Prevenció per combatre els factors de risc de l'alzheimer

El doctor Agustín Ruiz Laza, director de recerca de la Fundació ACE, dedicada a la investigació de l’Alzheimer, va protagonitzar una conferència sobre el tema.

Prevenció per combatre els factors de risc de l'alzheimer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Alzheimer és una malaltia que no es pot evitar que aparegui, així ho afirma el doctor Agustín Ruiz Laza,director de recerca de la Fundació ACE de l’Institut de Neurociències Aplicades en el marc de la conferència Alzheimer, el repte de la prevenció, que va ser organitzada per la Fundació Crèdit Andor­rà i la Fundació ACE. Aquesta patologia depèn en un 80% de factors genètics. El fet d’actuar abans del desenvolupament d’una patologia és el que es denomina prevenció primària i només es pot combatre “atacant els factors de risc de la malaltia i prevenint la seva aparició”. Aquest fet es pot aconseguir només tenint cura de la salut i amb una bona alimentació, de forma que es puguin evitar els factors no genètics de l’aparició de la malaltia.

El doctor Ruiz va ressaltar que la Fundació ACE té programes d’investigació enfocats a prevenir la malaltia en tots els àmbits. En aquest sentit, hi ha un segon nivell de prevenció que consisteix en la detecció precoç en una persona que aparentment es troba sana. Aquest procés de malaltia es troba actiu en el cas de l’Alzheimer,és a dir, la malaltia està present a la persona, encara que el subjecte no se sent malalt i el metge és incapaç de detectar la patologia. En aquest sentit, s’està treballant en assajos clínics.

Quan la malaltia ja s’ha detectat existeix un altre nivell, en què es tractaria de detenir-la, però això no és possible en el cas de l’Alzheimer. El doctor va destacar que s’està buscant “un producte farmacèutic per frenar la malaltia una vegada que ja s’ha desenvolupat”.

Ruiz va advertir que “l’Alzheimer suposa un alt cost per a la societat, ja que d’aquí a vint anys es triplicaran els casos si no s’hi troben tractaments”. Els ciutadans poden prendre mesures per no patir aquesta malaltia en el futur, aquestes són les mateixes que les de risc cardiovascular, com són realitzar exercici físic i menjar de forma saludable, entre d’altres.

Finalment, va anunciar que el 26 de novembre la Fundació ACE realitzarà una jornada de portes obertes al Principat a la qual podran participar les persones majors de 50 anys que vulguin “mesurar” la seva memòria.

Prevenció per combatre els factors de risc de l'alzheimer

tracking