Seguretat social

El president de la CASS proposa que els autònoms cotitzin el 22%

Rascagneres afirma que el canvi “aportarà més justícia social” i permetrà saber quins “greuges comparatius” hi ha

Rascagneres proposa que els autònoms cotitzin el 22%Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern entrarà a tràmit les properes setmanes un projecte de modificació de la Llei de bases de l’ordenament tributari per autoritzar la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) a accedir a les dades tributàries dels autònoms. Serà el primer pas del camí que ha de desembocar en un canvi de règim perquè els treballadors per compte propi deixin de pagar un import fix –establert en 434,15 euros al mes– i passin a cotitzar en funció dels ingressos professionals. El Govern i el grup parlamentari de DA treballen en la definició del nou règim de cotització, que a partir d’aquest canvi legislatiu per habilitar la CASS a consultar els guanys dels autònoms es podrà començar a concretar.

Malgrat que el nou règim encara no s’ha definit, el president de la CASS, Jean Michel Rascagneres, és partidari de fixar la cotització dels professionals per compte propi en el 22%, la mateixa que la dels assalariats, que paguen un 10% a la branca general i un 12% a la branca jubilació –amb la diferència, però, que l’empresa en paga el 15,5%, cotització que els autònoms haurien d’assumir íntegrament–. Rascagneres considera que els autònoms han de cotitzar “igual que els assalariats” amb la diferència “que tot aniria a càrrec de l’autònom”. El responsable de la parapública assegura que “el fet de pagar un percentatge aporta més justícia social”, perquè qui més guanya més tributa, i posa en relleu que s’acaba així amb les diferències entre sectors. Segons apunta, l’import fix “és injust tant entre sectors d’activitat com a l’interior de cada sector d’activitat”, perquè els salaris mitjans varien segons la professió –el de la banca és de 5.000 euros i el de l’hostaleria de 1.560, per exemple–, però els sous també són molt dispars entre treballadors del mateix ram.

Establir un mínim

En el cas dels autònoms que no arribessin al salari mínim, estipulat en 976 euros mensuals, Rascagneres defensa que haurien de pagar un complement de cotització fins al salari mínim, com passa també en el cas dels assalariats. “La gent que no arriba al salari mínim té l’obligació de fer aquest suplement de cotització, en els autònoms hauria de passar el mateix”, argumenta. Això sí, s’haurien de tenir en compte només els ingressos professionals.

Amb tot, recalca que haurà de ser el Govern i el Consell General els que decideixin quin percentatge de cotització es marca en relació amb els ingressos.

Més feina per a la CASS

El màxim responsable de la CASS també fa èmfasi en l’alt volum de feina que representarà el canvi legislatiu per a la parapública, que haurà d’analitzar 5.800 declaracions tributàries. Això permetrà “mesurar exactament les diferències i veure quins greuges comparatius hi ha”, apunta Rascagneres, però recalca que “això obligarà la CASS a examinar declaració per declaració” i pot ser “un problema”. En aquest sentit, considera que la regularització hauria de ser anual i no mensual. Amb tot, assenyala que possiblement facin falta dues persones més per poder fer aquesta feina.

LA PIME APLAUDEIX EL CANVI MENTRE QUE L'EFA MOSTRA RESERVES

La voluntat de l’executiu de tendir cap a un major equilibri entre autònoms pel que fa al que aporten a la Seguretat Social desconcerta algunes de les associacions empresarials del país, que demanen saber com es concretarà el canvi. És el cas de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA). El president, Josep Maria Cases, explica que li agradaria conèixer “més a fons” el que es farà, però d’entrada avisa que cal diferenciar entre el que ingressen els autònoms i el que guanyen els assalariats. “No és el mateix guanyar 60.000 euros com a assalariat que com a empresari, ja que els empresaris necessiten uns materials perquè la seva empresa funcioni”, argumenta. A més, afirma que actualment ja hi ha bonificacions per als autònoms joves o que cobren menys.

La petita i mitjana empresa (PIME), en canvi, es congratula que la reforma vagi en el camí del que “la PIME està reivindicant des del principi”, sosté el president, Marc Aleix, ja que “el que s’està fent ara és un assassinat als autònoms, que estan pagant més del que haurien de pagar”. Finalment, des de l’Associació de Comptables, Miquel Calsina rebutja que l’autònom cotitzi en funció del sector ateses les diferències de guanys que hi ha i aplaudeix que es vulgui fer a partir dels ingressos, tot i que defensa els barems com a la millor de les opcions.

tracking