Els pagesos refusen cap alternativa al tractat duaner

Xavier Coma, president de l’APRA, afirma que el sector no preveu cap mesura transitòria a la situació actual

Els pagesos refusen cap alternativa al tractat duanerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Xavier Coma, president de l’Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d’Andorra (APRA), va manifestar al Diari que l’entitat no preveu cap tipus d’alternativa a l’acord duaner. “Ara per ara la junta no preveu cap transitorietat”, va destacar Coma. Thomas Mayr-Harting, el cap negociador de la Unió Europea per a l’acord d’associació del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) amb Andorra, Mònaco i San Marino, en la seva recent visita a Andorra va proposar mesures transitòries a l’acord duaner, en concret a les franquícies i el tabac. “Van dir que a la Unió Europea tots els estats amb els quals tenen un acord d'associació segueixen una mena d'homologació i no hi ha excepcions”, va subratllar Coma. Tot i així, va puntualitzar que sí que hi pot haver “una mica de particularitats i el que sí que hi pot haver és una transitorietat”.

Però Coma es va reiterar i va exposar que des de l’APRA es vol mantenir l’actual relació comercial que es manté amb la UE. “Per nosaltres l’acord duaner s’ha de respectar com un pack, és com un paquet en la seva totalitat”, va assenyalar el president dels pagesos, que va recordar que el tabac representa el 95% de la producció agrícola.

Coma va indicar que estan en constant contacte amb el ministeri d’Agricultura, el d’Exteriors i fins i tot s’han arribat a reunir amb el cap de Govern, Toni Martí, per aquesta qüestió. Per això va indicar que “la mesura de pressió” de l’APRA “és el diàleg per defensar” el seu posicionament.

La informació arriba tard

Malgrat mantenir aquest diàleg constant amb el Govern, però, Coma va indicar que la informació arriba amb retard. “Quan ja està a misses dites”, va lamentar l’agricultor. “No és que no tinguem capacitat de reacció, sinó que des de la junta tenim la sensació que les explicacions arriben després de l’ensurt.”

A més, en aquest context va argumentar que amb l’acord amb la UE Andorra es juga “el futur econòmic del país”, així com el de les dues pròximes generacions, per la qual cosa tant els agents econòmics com socials “haurien d’estar molt ben informats”.

Arran d’aquesta falta d’explicacions, Coma va descartar valorar les mesures transitòries o els possibles efectes de l’acord d’associació. “A partir del moment que sapiguem els objectius que es busquen i la situació que se’ns proposa, llavors podrem avaluar”, va recalcar l’agricultor. A més, va assegurar que avui en dia ningú els ha dit què “hi ha l’endemà [de l’acord d’associació], què hi pot haver o quin escenari es veu”. Al mateix temps es va preguntar: “I si es parla de transitòria, quan s’acaba la transitòria?”

Un pacte de tots els actors

Així mateix, Coma va reclamar que es creï un veritable pacte d’Estat en el qual estiguin no tan sols tots els partits polítics, sinó també els actors econòmics i socials. “Hem d’anar a l’una, cadascun defensant el que és seu, però a l’una perquè és el futur del país”, va opinar. Segons Coma, això “donaria una seguretat molt important perquè indicaria que Andorra, com a país, està negociant un acord d’associació”. Ara, va exposar, hi ha “la impressió que el Govern està negociant, que sabem que és el que té la facultat de negociar”, però va valorar que seria millor tenir “la sensació que anem tots a l’una”. Perquè això sigui possible, va alertar que totes les posicions han de saber cedir. “Moltes vegades per fer un acord cadascú ha de rebaixar una mica les seves pretensions”, va remarcar Coma.

Relació amb els fabricants

Els fabricants paguen 15 milions d’euros als productors nacionals per adquirir tabac. “Ens donen uns diners per la compra de la collita”, va relatar Coma. A més, va defensar que la producció els costa diners, feina, temps, alhora que genera llocs de treball. Ara, però, una altra de les incògnites és saber com podria quedar la relació amb els fabricants si s’implementen mesures transitòries a l’acord duaner. “No sabem si serà més car o més barat importar tabac. No sabem l’escenari que hi ha darrere”, va sentenciar Coma.

tracking