Societat

Les entitats fan les seves aportacions al Govern sobre la futura llei d'igualtat

L’executiu i les organitzacions van constituir ahir la taula de treball per elaborar el Llibre blanc

Les entitats fan les seves aportacions al Govern sobre la futura llei d'igualtatXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i les entitats socials van constituir ahir oficialment la taula transversal de treball per al Llibre blanc de la igualtat, que té com a objectiu elaborar la futura llei al respecte. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va manifestar que el primer contacte que van mantenir ahir el Govern i les entitats va servir perquè les associacions fessin “les seves aportacions”. És per això que Espot va remarcar que són aquestes entitats les que han de dir com “volen que s’acabi configurant aquest llibre blanc de la igualtat”. En aquest sentit, el ministre va manifestar que es tracta de donar la veu a les entitats socials perquè “el llibre blanc i la llei que se’n seguirà siguin documents i normes totalment participatives”.

Espot va explicar ahir que en aquest organisme hi intervenen les entitats socials d’Andorra que treballen directament “per l’objecte del Llibre blanc que representen aquells col·lectius més vulnerables: infants, joves, persones amb discapacitat, persones del col·lectiu GLBT, emigrants o persones grans”.

La taula transversal de treball forma part d’un dels dos òrgans que s’han constituït per elaborar el Llibre blanc de la igualtat. L’altre és un comitè expert configurat pels representants del ministeri d’Afers Socials i de la comissió d’Afers Socials del consell, “on també hi ha experts que acabaran validant i decidint el que ha de formar part del Llibre blanc de la igualtat”.

Actualitzar el treball fet

El ministre, però, va ressaltar que en aquesta tasca no es parteix de zero, sinó que ja van fer part de la feina en l’anterior mandat. “Partim d’un treball previ que s’havia fet en l’anterior legislatura, que és el Pla nacional per a la igualtat (PANI)”, va recordar el ministre, que hi va afegir que ara l’objectiu és actualitzar el pla, en el qual també hi van prendre part les entitats. “L’actualitzarem i, a banda, després ampliarem l’objecte dels treballs que s’havien fet”, va exposar Espot.

D’altra banda, després de configurar-se la taula de treball va tenir lloc la conferència La igualtat pel bé comú, a càrrec de Mar Serna, exconsellera de Treball de la Generalitat de Catalunya i fundadora de l’Associació de Dones Juristes, així com de Xavier Tor­rens, sociòleg, politòleg i professor de Ciència Política de la Universitat de Barcelona.

Importància de la participació

Serna va valorar molt positivament que el Govern constitueixi una taula amb les entitats “per avançar i crear una llei”. Per Serna elaborar una normativa “és fàcil”, però “el problema és que aquesta llei estigui assumida per la societat i que després sigui efectiva”. És per això, va exposar l’exconsellera catalana, que si s’idea un reglament “d’una manera consensuada i participada, donarà molts més resultats que si s’imposa d’una forma unilateral”.

Per un altre costat, Serna va recordar que segons la Constitució andorrana del 1993, el país ha d’intervenir en casos que es vulneri el dret d’igualtat. “Els poders públics han de posar en marxa mesures per reduir o eliminar la discriminació”, va ressaltar.

Per la seva part, el síndic general, Vicenç Mateu, que va parlar abans d’iniciar la conferència, va voler reconèixer la tasca que fan “dia a dia” les organitzacions i els va agrair que s’impliquessin en el projecte del Llibre blanc. Mateu va expressar que “la igualtat és un valor de justícia social i de cohesió”.

tracking