Justícia

El Superior s'haurà de pronunciar sobre el vet a exercir a Gouarré

La sala administrativa admet que la vulneració de drets reconeguda per Estrasburg no es resol només amb la indemnització

El Superior s'haurà de pronunciar sobre el vet a exercir a Gouarré

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La indemnització reconeguda a l’interessat no resulta suficient per reparar aquesta violació i, a més, la revisió és necessària per procedir a aquesta reparació, ja que, mentrestant, segueix vigent la inhabilitació definitiva per a l’exercici professional que es va imposar al demandant.” D’aquesta manera favorable es pronuncia la sala administrativa del Tribunal Superior (TS) amb relació a la demanda de la representació lletrada de Gerard Gouarré de revisió del cas del ginecòleg condemnat per abusos sexuals a pacients. La petició es va formular després que el mes de gener passat el Tribunal d’Estrasburg declarés que la justícia andorrana li havia vulnerat drets en haver impedit que es beneficiés de la legislació penal més favorable en relació amb la pena d’inhabilitació. El Tribunal Superior, en aquest cas la sala penal, haurà de tornar a pronunciar-se sobre el cas i escurçar el càstig accessori.

El ginecòleg havia intentat, sense èxit, que la condemna del 2000 –a cinc anys de presó, un dels quals ferm, i a la prohibició d’exercir per a tota la vida– fos revisada sobre la base de les noves disposicions del Codi Penal del 2005. La nova legislació penal deia, amb referència a les penes accessòries (la inhabilitació, en el cas de Gouarré), que no podien ser superiors a les principals. La pretensió de Gouarré era que el vet a l’exercici mèdic es limités als cinc anys de la pena de reclusió. Totes les instàncies judicials li van denegar la revisió de la condemna fins que va arribar a Estrasburg. El Tribunal Europeu va resoldre que a Gouarré se li havien vulnerat els drets previstos als articles 7 i 13 de la convenció perquè no se li va aplicar la legislació més favorable i perquè, a més, no s’havia pogut beneficiar d’un recurs que resultés “efectiu” davant les instàncies judicials.

Revisió

La sentència va condemnar l’Estat andorrà a indemnitzar Gouar­ré amb 12.000 euros pel danys morals i a 14.250 més per les despeses que li hauria pogut ocasionar tot el procés judicial, diners que segons recull la resolució del Tribunal Superior ja han estat abonats. Però la defensa del ginecòleg va instar un nou procediment davant la justícia andorrana argumentant que la vulneració no es tancava amb la compensació econòmica i que es feia “necessari” reduir la pena d’inhabilitació professional.

La sala administrativa del Superior admet la demanda en el sentit que procedeix la revisió però matisa que no pot entrar al fons de la qüestió. “La resolució de fons correspon a l’òrgan competent, en aquest cas la sala penal”, indica, i hi afegeix que “resulta improcedent establir en aquest moment la nova pena d’inhabilitació professional que resulti procedent, la determinació de la qual correspon a la sala penal d’aquest tribunal”. Tanmateix, la resolució també deixa clar que el Col·legi de Metges “també ha de ser escoltat quan es planteja la modificació de la condemna”, atès que al seu dia ja va ser part del procés. L’advocat de Gouarré ho discutia.

EL TRIBUNAL AVALA LA RETIRADA DE L'AUTORITZACIÓ A LA UNIVERSITAT DE LES VALLS

La sala administrativa del Tribunal Superior ha avalat la retirada de l’autorització a la Universitat de les Valls que el seu responsable, Philip Garcia, va portar a la justícia. Usant la fórmula del procediment urgent i preferent previst a la Constitució, Garcia al·legava que el procediment de revocació definitiva de la facultat d’odontologia havia vulnerat el seu dret fonamental a la defensa. La resolució recorda el procés endegat fins a la revocació definitiva: l’agost del 2015 perdia l’oficialitat del títol de màster en odontologia, el 20 d’abril de l’any següent es decretava l’aturada total de les activitats per un període de 30 dies i, finalment, al juny s’aprovava la Llei de revocació definitiva de la universitat. La sentència recorda que la Universitat de les Valls es regia per una llei pròpia però referida a la d’ensenyament superior i que aquesta fixa que el Govern “podrà acordar la revocació de l’autorització de la posada en funcionament”. En aquest sentit, detalla tots els passos fets des del ministeri d’Educació després de tenir constància que la Universitat de les Valls s’havia traslladat de dependències sense informar de la nova ubicació, incomplint una exigència de la legislació, i conclou que tot el tràmit de comunicació i informació a Garcia des del ministeri complia el procés legal i, per tant, que “els drets a la defensa han estat respectats”.

tracking