Consell general

Govern ultima un projecte perquè els autònoms cotitzin segons els ingressos

La modificació legislativa permetrà que la CASS pugui consultar el que guanya cada treballador

Govern ultima un projecte perquè els autònoms cotitzin segons els ingressosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern ultima una modificació legislativa perquè els autònoms cotitzin en funció dels seus ingressos. El ministre de l’Interior, Xavier Espot, va anunciar durant la sessió del Consell General d’ahir que l’executiu tindrà enllestit “les properes setmanes” un projecte per modificar la Llei de bases de l’ordenament tributari per tal de permetre que la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) tingui accés als ingressos de cada treballador per compte propi i poder aplicar, així, el nou règim de cotitzacions.

En resposta a una pregunta del conseller d’SDP Víctor Naudi relativa a les accions dutes a terme pel Govern per tal que les cotitzacions dels autònoms depenguin dels ingressos que obtenen, Espot va explicar que el fet que la CASS desconegui els ingressos dels autònoms és una “dificultat” que impedeix ajustar el règim de cotitzacions als guanys. D’aquesta manera, s’habilitarà l’organisme perquè pugui sol·licitar les dades. Un projecte de llei que entrarà a tràmit les properes setmanes, segons va assegurar el ministre.

Un anunci que va ser ben rebut per part d’SDP, el qual va admetre que és “una solució que podria ser compartida”, en paraules de Naudi, que va defensar “una cotització proporcionada als guanys”. En aquesta línia, Espot va assegurar que el sistema que resultarà dels canvis “tindrà en compte els ingressos” i per tant “aportarà la solució més justa”.

Institut Marquès i SAAS

El ple d’ahir també va abordar l’estat de la implantació al país d’un institut mèdic de reproducció assistida. Sobre aquesta qüestió, els ministres de Salut, Carles Álvarez Marfany, i d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, van afirmar que els contactes amb l’Institut Marquès es mantenen i que s’està treballant en la regulació de la reproducció assistida.

En ser interpel·lat per la consellera d’SDP Sílvia Bonet sobre si el Govern té el compromís que la clínica s’instal·li al Principat, Álvarez va insistir que primer s’elaborarà la normativa i després s’haurà de “veure si el que volen fer s’adequa al marc legal”. “Qui vulgui vindre s’haurà d’adaptar”, va manifestar. El ministre va remarcar que s’està treballant en la llei i que està previst que s’entri a tràmit “al llarg del 2017”, si pot ser a la primavera, va destacar.

Les irregularitats del SAAS van centrar bona part de la sessió parlamentària d’ahir. La consellera del PS Rosa Gili es va mostrar molt contundent a l’hora de denunciar que malgrat “el caos de la sanitat tot segueixi igual” i el Govern –a qui va titllar de “còmplices” de les disfuncions– en la seva opinió no hagi actuat. “És inadmissible”, va dir, que “hi hagi persones que continuïn en llocs clau”, i hi va afegir que “hem vist el desgavell i que no s’actuï ens violenta”. “S’han encarregat tres informes jurídics i tots han conclòs que hi va haver incompliments flagrants de lleis”, va concloure. En aquest context, va confirmar que el seu partit participarà en la causa judicial oberta per investigar les irregularitats detectades pel Tribunal de Comptes.

Álvarez va apuntar que l’executiu “prendrà mesures contra les persones que hagin pogut tenir responsabilitat en els fets”, mentre que Toni Martí va reiterar que el Govern ha actuat obrint un expedient i va dir que creu que no hi haurà derivades penals. Amb tot, va admetre que “d’irregularitats al SAAS n’hi ha”, i que “s’han incomplert lleis bàsiques”, però va matisar que de problemes a la sanitat “sempre n’hi ha hagut”.

CINC BAIXES DE TREBALLADORS A CTRASA EN 2 ANYS

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va confirmar ahir durant la sessió del Consell General que cinc treballadors del Centre de Residus de la Comella han plegat els darrers dos anys, quatre d’ells aquest 2016, per motius de caràcter personal. Davant la denúncia per part del conseller d’SDP Víctor Naudi –que va xifrar en una trentena les baixes els últims cinc anys– de possibles vexacions i casos de mobbing al centre, Calvó va negar que existeixin i va afirmar que els estudis d’opinió que s’han fet a l’empresa “demostren” que no hi ha cap problema laboral. “Si hi hagués mobbing seríem molt contundents”, va refermar, alhora que va assegurar que “la planta funciona de forma òptima”.

tracking