política

Liberals demana a Govern per què va donar suport a l'oferta d'Espanya a Gibraltar

Liberals presenta avui una demanda on reclama al Govern què va motivar la decisió de signar la petició

Liberals demana a Govern per què va donar suport a l'oferta d'Espanya a GibraltarFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sorpresa a Liberals d’Andorra i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) per la petició de sobirania de Gibraltar per part d’Espanya que el Govern va signar a la Cimera iberoamericana de Colòmbia. Els dos grups de l’oposició denuncien que l’executiu no els va informar d’una decisió que “podria tenir certa transcendència”, segons va alertar ahir el conseller general socialdemòcrata Víctor Naudi, el qual va avançar que el seu grup estudiarà si presenta una demanda d’informació per analitzar què implica subscriure la petició espanyola.

Qui ja ha mogut fitxa ha estat el grup de Liberals d’Andorra, que avui presentarà una demanda a la Sindicatura on reclama “tota la documentació relativa a la valoració efectuada pel Govern sobre la situació” i “tots aquells informes, dictàmens i qualsevol altra informació escrita en la qual s’hagi emparat el Govern”. Segons va explicar ahir el conseller Carles Naudi, “sorprèn que no ens hagin dit res d’això”. “No sabem quins informes previs hi ha i quina anàlisi s’ha fet. No sabem a què ha vingut això”, va expressar.

En aquesta línia, Víctor Naudi va qualificar de “sorprenent” la notícia i va denunciar que el cap de Govern, Toni Martí, no els informés sobre aquesta qüestió en la trobada que va mantenir amb els grups parlamentaris la setmana passada. “L’endemà vam constatar que havia obviat aquest tema”, va deplorar. Tot i que va evitar valorar la petició de sobirania per a Gibraltar fins tenir informació, el parlamentari socialdemòcrata va advertir que “si és cert és molt més important” que la resta de matèries que es van tractar a la trobada, com ara la invitació al rei d’Espanya perquè visiti el Principat o la presentació de la candidatura per organitzar la Cimera iberoamericana 2020.

Neutralitat

El conseller liberal, en canvi, va afirmar que “sobta el trencament de la nostra tradicional neutralitat” tenint en compte que en l’afer que implica la sobirania de Gibraltar hi prenen part “dos estats amics” com Espanya i Anglaterra. “No sé quina és l’estratègia”, va assenyalar Naudi.

És per això que en la seva demanda d’informació, Ld’A pregunta com ha resolt l’executiu aquesta “discrepància” i sobre la base de quines consideracions, i també per què no es va comunicar la decisió i en quina sessió de Govern es va tractar l’assumpte.

tracking