salut

Decisió sobre la malaltia a partir dels 16 anys

Els menors d’aquesta edat fins als 18 podran aturar un tractament i els pares només podran intervenir en casos greus

Decisió sobre la malaltia a partir dels 16 anysARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els menors d’entre 16 i 18 anys podran decidir sense el consentiment dels seus progenitors o tutors aturar un tractament mèdic. Així s’indica en el projecte de llei de drets i deures dels pacients i sobre la història clínica, que assenyala que tots els processos d’informació i decisió es faran respectant la confidencialitat i amb els menors exclusivament. La llei, però, atorga al facultatiu la possibilitat d’escollir que siguin els pares o els tutors qui acabin decidint si el menor pot o no aturar el tractament. Només en casos que comporti risc imminent i greu per a la seva integritat física o psíquica i segons el criteri del metge. En tot cas, el facultatiu només ho podrà fer una vegada escoltada o tinguda en compte l’opinió del menor.

A la llei també s’assenyala que en els casos que el consentiment l’hagi de donar el titular de la pàtria potestat o de tutela legal del menor, la decisió s’ha d’adoptar atenent sempre el major benefici per a la vida o salut del pacient, i en cas contrari s’haurà d’obtenir una autorització judicial. Si per la urgència del cas els tribunals no tinguessin temps a decidir, seran els professionals sanitaris els que hauran d’adoptar les mesures necessàries per protegir la vida o la salut del pacient.

Quant als menors de 16 anys, seran els pares o els tutors legals qui podran decidir si s’atura un tractament, tot i que s’haurà d’escoltar el parer del nen segons el grau de comprensió de la situació. Si hi ha divergència entre els pares o els tutors, serà el professional sanitari qui decideixi, i si hi ha desacord es podrà consultar el comitè assistencial del centre i en cas d’opinió divergent dels seus membres, i en última instància, el comitè nacional de bioètica.

D’altra banda, el projecte de llei assenyala que els menors entre 16 i 18 anys tenen dret a no informar els seus pares o tutors legals del seu procés assistencial. En aquest cas, el facultatiu haurà d’informar els responsables legals del menor de la situació si considera que hi ha un risc imminent i greu per a la seva integritat física o psíquica.

tracking