Religió

Vives recorda que les cendres s'han de dipositar al cementiri

El Copríncep episcopal considera que s’han de guardar en un lloc adient

Vives recorda que les cendres s'han de dipositar al cementiriANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va recordar ahir que en cas que es decideixi incinerar un familiar les cendres que se’n derivin s’han de guardar en un cementiri o en un lloc adient, en cap cas tenir-les a casa o llençar-les a l’aire lliure. El bisbe d’Urgell, que ahir va estar al Principat amb motiu de la festivitat de Tots Sants, va referir-se al document de la Doctrina de la Fe, ex Sant Ofici, que va publicar recentment la Instrucció Ad resurgendum cum Christo, promoguda pel Papa Francesc I i que substitueix la del 1963. En aquest document s’aconsella sobre les noves pràctiques de sepultura i cremació.

Arran de les darreres indicacions de l’Església catòlica, Vives va ressaltar que “en proclamar-se la resurrecció, s’indica que el cos de la persona és molt important”. Per aquest motiu, va emfatitzar que “el Papa ha volgut recordar que sigui per enterrament o sigui per incineració, no hi hagi un menyspreu de la resurrecció”.

En aquest sentit, Vives va posar en relleu que l’Església “proposa que les cendres es guardin al cementiri o en un lloc adient”, preferiblement en un indret on els difunts estiguin reunits, es puguin visitar i s’hi dediquin les pregàries. D’altra banda, també va destacar que “el debat és amb l’ús de les cendres, no és un problema amb la incineració”. Des del seu punt de vista, pràctiques com ara deixar les cendres “sobre el moble de la televisió, en una bossa, tenir-les al jardí, tirar-les al mar” són poc encertades.

Fins al juliol del 1963, la disciplina canònica de l’Església catòlica va ser molt rotunda amb la cremació dels fidels difunts, negant les exèquies i la celebració de misses de cos present. Llavors, el Papa Pau VI ho va modificar en considerar que la cremació no es contradeia amb la resurrecció.

EL BISBE VA RESSALTAR QUE TOTS SANTS ESTIMULA A FER EL BÉ

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va destacar ahir que la festivitat de Tots Sants serveix per recordar i fer memòria d’aquells que “ens estimulen a fer el bé”.

El bisbe d’Urgell va oferir ahir una eucaristia a l’església de la parròquia de Santa Coloma al matí, i posteriorment a l’església Sant Esteve d’Andorra la Vella, al migdia. Minuts abans de la litúrgia, que va reunir un bon nombre de feligresos, es va referir a la resurrecció. En aquesta línia, el Copríncep episcopal va argumentar que la significació de la bondat, inevitablement, passa per la resurrecció. “Molt sovint passem penes, posem la pota i no l’encertem, però que amb l’ajut de Déu arribarem a la vida eterna, i aquest és un preàmbul que la prepara”, va subratllar l’arquebisbe ad personam.

tracking