Sector immobiliari

L'oferta de lloguer de pisos de temporada es redueix

Les ofertes disponibles són molt limitades i es van esgotar a final de setembre

L'oferta de lloguer de pisos de temporada es redueixArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada cop són més els temporers que pateixen a l’hora de trobar un allotjament per viure durant els mesos que treballen al país. D’una banda, el mercat del lloguer ha disminuït durant l’últim any i s’ha generat una situació d’escassetat en l’oferta general de tot el país i, de l’altra, s’hi han afegit altres condicionants que han agreujat aquesta problemàtica.

“Molts propietaris ja no volen llogar per temporada perquè s’han trobat que els inquilins els han destrossat els pisos”, expliquen des de la immobiliària La Clau. “Molts temporers són nois joves d’entre 18 i 30 anys que acostumen a fer festes i després no netegen gaire, per això hi ha propietaris que no volen llogar, i si ho fan, fixen preus molt elevats per compensar els possibles inconvenients”, argumenten des de la mateixa immobiliària.

A més, també hi ha alguns habitatges que durant anys havien servit per allotjar temporers que aquest any s’han destinat a altres usos, tal com expliquen fonts de Grandvalira: “Ens hem trobat casos de treballadors repetidors que ens han comentat que aquest any no han trobat pis perquè els llogaters els han dit que els seus habitatges els destinarien a altres serveis com, per exemple, apartaments turístics.”

Els satisfets repeteixen

Els dominis d’esquí com Grandvalira o Vallnord coincideixen a assenyalar que els més perjudicats per aquesta situació d’escassetat en els habitatges d’aquest tipus són els temporers que vénen al país per primera vegada. “El 80% dels nostres temporers són repetidors i molts, abans de marxar, emparaulen la renovació de cara a l’any següent, però els que no tenen aquesta possibilitat, perquè són nous o no van quedar en res en ferm, tenen serioses dificultats per trobar un habitatge”, expliquen les mateixes fonts, que també asseguren que des de Grandvalira intentaran ajudar els nouvinguts amb problemes, però com que tampoc no tenen convenis amb les immobiliàries tenen una capacitat d’acció limitada. També expliquen que la problemàtica la perceben des de fa un parell d’anys, però aquest últim s’ha accentuat.

En el cas de Vallnord, des d’Ordino-Arcalís expliquen que els treballadors no els han traslladat aquesta preocupació, però afirmen que encara és una mica d’hora per fer valoracions, perquè encara estan confirmant els llocs de feina als temporers que arriben per primera vegada a Andorra. “Quan és el primer any els treballadors arriben més justos. Vénen a mitjan novembre o principi de desembre, de cara al pont de la Puríssima”, aclareixen des de l’estació.

El perfil de pis que busquen

Els treballadors estacionals vénen amb els estris justos per començar a treballar. Per tant, busquen habitatges equipats amb tot el mobiliari. Acostumen a compartir pis i paguen entre 300 i 500 euros. Busquen habitatges equipats amb microones, rentadores, forns, mantes i coberteria. En canvi, no els importa no disposar de plaça d’aparcament.

Una altra opció que està a l’ordre del dia són els apartaments turístics, una alternativa quan no es troba habitatge estacional. Aquesta opció immobiliària recorda el model hoteler, perquè incorpora més serveis que els pisos estacionals com ara penjadors, sofà llit, aplics de llum i taules, però té tarifes més elevades que van per dies o setmanes i varien en funció de la temporada.

Els treballadors paguen l’estada sencera d’entrada i un cop acaben la immobiliària és la que s’encarrega d’efectuar el check out. També, tal com expliquen les agències, hi ha vegades que reserven l’habitatge sense arribar a trepitjar-lo, tenint només com a referència fotografies.

tracking