Col·lectius

Demanda de més formació per l'Alzheimer

Els familiars dels malalts lamenten que “la professionalització” del personal sanitari no hagi arribat a Andorra

Demanda de més formació per l'AlzheimerXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Andorrana de la Malaltia d’Alzheimer (AAMA) considera que les infermeres i les auxiliars que treballen als centres d’atenció sanitària públics –és a dir, a El Cedre– no estan prou formades per tractar persones amb aquesta malaltia. Sí que estan satisfets, però, de l’anunci fet per l’executiu d’una partida en els pressupostos de l’any que ve per incrementar els recursos assistencials a El Cedre, entre els quals dotar de més personal (infermeres i auxiliars) la residència. “Es van detectar les necessitats que hi havia al centre i han posat més personal”, va explicar la presidenta de l’AAMA, Montserrat Valls. “Aquesta és una de les solucions”, hi va afegir, “però que hi hagi més personal significa que ha d’estar més format”.

La presidenta va insistir que “si aquests professionals no estan especialitzats en la nostra malaltia, nosaltres no hi podem portar un familiar perquè no sabran com tractar-lo”. Va recordar que l’Alzheimer “és una demència i hem d’anar amb molta cura amb aquests malalts. Poden escapar-se o poden tenir episodis agressius”. Valls va sentenciar que “la professionalització avui en dia encara no existeix a Andorra”.

Respecte que a dia d’avui encara hi hagi una infermera per a tot El Cedre durant la nit, la presidenta va explicar que “sabíem que faltava personal” i que és per això que “en contractaran més”. Però, va dir, “segueixo insistint que cal més professionalització en el nostre camp”. Respecte si hi ha manca de personal especialitzat en la malaltia d’Alzheimer a les clíniques privades, Valls va admetre que “no tenim informació al respecte”, i va avançar que “ens posarem en contacte amb ells per saber la situació real i quantes persones han anat allà amb aquestes necessitats i com les estan solucionant”.

D’altra banda, avui arrenca a la Universitat d’Andorra el postgrau d’acompanyament a la persona amb deteriorament cognitiu, amb la col·laboració de la Fundació Crèdit Andorrà, que paga el 50% de la matrícula als inscrits. “Aquesta és una manera que els centres sociosanitaris tinguin professionals preparats per a la nostra malaltia”, va assenyalar la presidenta de l’AAMA, que va admetre que “és cert que estan millorant en unes coses” per després afegir que “creiem que no estan prou preparats per atendre la nostra malaltia en concret”. El postgrau està dirigit a infermeres i auxiliars que ja estan exercint. “Es tracta de l’especialització, que és el que necessitem. Encara no sabem quantes persones s’hi han apuntat, però esperem que siguin moltes”, va indicar.

Valls va insistir que “a llarg termini la nostra intenció és que tots els centres sociosanitaris estiguin preparats per a la nostra malaltia, sigui Alzheimer en una persona més gran de 70 anys o sigui Alzheimer precoç, ja que no podem tractar tots els nostres malalts com a avis”. Per últim, va recordar que “no tots els malalts tenen les mateixes necessitats i han de tenir un full de ruta diferent”, i que “és per això que necessitem que tots els centres sociosanitaris tinguin professionals formats i que les persones amb aquestes malalties puguin estar als centres tant de dia com de nit qualsevol dia de la setmana”.

tracking