'Afer BPA'

Familiars dels Cierco pressionen Saboya i Martí per WhatsApp

El ministre d’Exteriors va rebre un text on se’l qualificava de mentider i a continuació se l’advertia: “estas en la LLISTA”

Familiars dels Cierco pressionen Saboya i Martí per WhatsApp

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha posat en coneixement de la fiscalia el contingut d’un seguit de missatges de mòbil que l’entorn dels Cierco va dirigir al cap de Govern, Toni Martí, i al ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya, per si els fets són constitutius de delicte, segons fonts properes a la investigació. Ambdós, juntament amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, han estat al capdavant de la gestió de la crisi derivada de la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA) arran d’una nota emesa per la FinCEN (supervisora del Tresor del EUA) el 10 de març de l’any passat. En el dossier que es va trametre a la justícia a principi del mes en curs hi destaca el missatge de WhatsApp que va rebre el titular d’Exteriors el 24 d’agost. Des de l’òrbita dels màxims accionistes de BPA, tal com s’explicita a la presentació, se’l qualifica com “Ets un mentirós” i a continuació en to amenaçador se l’adverteix: “Pero estas en la LLISTA”. Gilbert Saboya no respon a la invectiva. És a partir de la recepció d’aquest missatge que el Govern comença a valorar la possibilitat de posar-lo en mans de la fiscalia juntament amb els que havia rebut amb anterioritat Toni Martí. Només per un seguit de motius d’índole interna la decisió s’ajorna unes setmanes.

Petició perquè intercedeixi

Els missatges que va rebre el cap de Govern, presumptament del mateix interlocutor, van en la línia de demanar-li que intercedeixi per posar fi a una situació de la qual els màxims afectats es consideren unes víctimes. L’entorn dels Cierco envia un missatge a Toni Martí a principi del maig passat on se li recorda que ell està al corrent de la situació a la qual s’ha arribat i com es va planificar. I alhora refermar la seva innocència. A mitjan mateix mes, Martí rep un nou text en què es fa referència al maig del 2014 com a inici de l’“asunto BPA”. Tal com va declarar Higini Cierco davant la batlle el 18 d’agost, va ser precisament per aquelles dates, dos anys enrere, quan, segons els màxims accionistes de l’entitat intervinguda, van començar a rebre amenaces de les autoritats espanyoles exigint-los dades de la família de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol. De no rebre-les “s’actuaria contra BPA” a través de la FinCEN. En la declaració, Cierco va explicar que va informar el Govern després que esclatés la crisi a l’entitat financera. El Whats­App conclou amb la crida a trobar una solució “bona per a tots i per a Andorra”.

En el dossier consta un missatge rebut per Martí a final del mateix mes en què es fa referència a la vinguda de Rafael Pallardó a Andorra per prestar declaració davant de la batlle instructora. Pallardó era l’intermediari del xinès Gao Ping, cap d’una banda que es dedicava a diverses activitats il·legals i al blanqueig de diners, segons la justícia espanyola. El grup va ser desarticulat arran de l’operació Emperador. En quatre anys Pallardó va ingressar 68 milions d’euros a Banca Privada, diners en realitat de Gao Ping. En el text se’l qualifica de mentider i es repeteix que Martí sap la veritat de tot l’afer.

Relacions en perill

A mitjan juny el mateix interlocutor li envia un nou missatge on s’incrementa la pressió al cap de Govern. Amb to d’advertiment, se l’informa que disposa de molta documentació referent al cas BPA i que espera que arribin a un acord perquè si no sortirà a la llum. Una informació que posaria fi a les relacions amb Espanya. Finalment, el dia abans de la declaració dels germans Cierco a la Batllia, es refereix a una possible negociació a dues bandes que s’estaria duent a terme per arribar a un altre “FINAL. Aún estas a tiempo”. Toni Martí, igual que va fer Gilbert Saboya, tampoc no va contestar a cap de les demandes i pressions dels missatges.

Familiars dels Cierco pressionen Saboya i Martí per WhatsApp

tracking