Sistema financer

Lieber diu que la transparència és l'única forma actual de fer banca

El conseller delegat de Vall Banc dóna ple suport a l’intercanvi d’informació

Lieber diu que la transparència és l'única forma actual de fer bancaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Christoph Lieber, conseller delegat de Vall Banc, considera que actualment la transparència “és l’únic model per fer banca” i que les èpoques d’altres vies han de quedar enterrades. El banquer suís es congratula que Andorra hagi signat el conveni d’intercanvi d’informació, que entrarà en vigor per a una part dels comptes amb data 1 de gener del 2017, perquè “és el camí correcte, amb mesures antiblanqueig i que ens permetran jugar al mateix nivell que els bancs internacionals”. Respecte a Vall Banc, incideix que “el nostre nivell de control de la transparència es troba al nivell de qualsevol entitat mundial”.

Lieber considera que els clients de Vall Banc han d’estar tranquils i es mostra convençut que seran capaços de guanyar-se la seva confiança. Ho explica sobre la base que la seva recepta pel que fa als elements fonamentals perquè un banc doni confiança passen per una alta ràtio de capitalització i un bon model de negoci. El conseller delegat posa de manifest que “en termes de capitalització som un dels bancs top en l’àmbit mundial”. I hi afegeix que “és fonamental tenir un bon model de negoci perquè si només tens una ràtio alta de capitalització però un mal model de negoci” el futur és mol complicat. El banquer suís explica que “tenir molt de capital i un model basat en el rentat de diner o en les polítiques d’alt risc” és garantia de problemes. En aquest aspecte, posa en relleu que “Vall Banc té un model net i que compleix les normes, basat en un sistema altament tecnològic perquè creiem que així han de ser els bancs del futur, compromesos amb la transparència i la legalitat”.

Bo per a la plaça

Christoph Lieber pensa que el sector bancari andorrà hauria de fer el possible per ajudar Vall Banc perquè “el moment que tot hagi tornat a la normalitat serà la millor notícia per a la plaça financera, perquè serà llavors quan el tema BPA quedarà totalment superat i es recuperarà tota la credibilitat” que s’ha vist afectada per tot l’afer de Banca Privada. Lieber vol manifestar que ha quedat gratament sorprès del nivell que té l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) com a regulador bancari. El conseller delegat de Vall Banc destaca: “Jo m’he reunit tant amb membres dels reguladors alemanys o suïssos i puc dir clarament que el nivell que he vist dins de l’INAF és perfectament compatible amb el que tenen aquests països.” En aquest aspecte, posa en relleu que “es poden tenir debats amb ells perquè estan prou preparats”.

Lieber pensa que el nou model bancari que Vall Banc implementarà pot ser bo també per a tota la plaça, perquè “al cap i la fi el que perseguim és que la banca andor­rana pugui tenir accés a una part més gran del pastís de la que té actualment”. I confia que la combinació de l’experiència del fons inversor JC Flowers (propietari de Vall Banc després d’haver guanyat la subhasta) amb les capacitats de la banca nacional pot ser un bon camí perquè la plaça financera agafi més valor.

"CONTRACTAREM MÉS EMPLEATS, PERÒ HA DE SER PERSONAL MOLT QUALIFICAT"

Christoph Lieber explica que la voluntat de Vall Banc és continuar ampliant la plantilla. Diverses fonts de l’entitat van indicar que fins ara ja s’han incorporat quinze empleats nous des que el fons nord-americà va prendre les regnes del banc. El conseller delegat és rotund en afirmar que “contractarem més personal, tot i que encara no sabem quants seran finalment perquè l’objectiu és que siguin treballadors molt qualificats”. Apunta que “per exemple podem contractar vint persones si tenim vint persones amb el perfil que estem buscant”, deixant clar que es tracta més de trobar els professionals específics per a certes àrees que estan buscant que no pas un increment de plantilla genèric. Lieber precisa que “a mi m’agrada el personal que compta amb una important iniciativa pròpia i al qual no se li ha d’estar dient tota l’estona el que ha de fer perquè és important que col·laborin i que aportin per desenvolupar tot el seu potencial”. Deixa clar que “al final és l’empleat el que té contacte amb el client i el que ens tramet el que el client vol o necessita”. Destaca que “m’he quedat gratament sorprès de la gent que treballa a Vall Banc i puc dir clarament que tenim molt bona gent, amb bon esperit, motivada, i no m’esperava tant després del que han passat, així que segur que farem grans coses”.

tracking