Jordi Torres

“Afegiria l'especificitat de cada parròquia a les transferències”

Entrevista amb el cònsol major d'Encamp

“Afegiria l'especificitat de cada parròquia a les transferències”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unificar preus de serveis comunals i tenir en compte el que aporta cada parròquia per distribuir els diners des del Govern són els posicionaments de Torres en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio.

Com evoluciona la polèmica sobre la gestió de personal?

L’estudi era necessari, ja ho era el mandat passat però per la situació econòmica el vam posposar perquè hi havia d’altres prioritats, i en aquest ens ha tocat afrontar-lo i l’hem agafat amb la responsabilitat que pertoca, i a final d’any ja tindrem la reestructuració feta i a partir d’aquí ja podrem treballar amb el nou organigrama del comú.

Tenen una radiografia clara ja del personal que hi ha?

La radiografia l’hem tingut sempre, el que passa és que l’oposició de vegades utilitza les notícies de manera exagerada o distorsionada i ja he dit moltes vegades que no ho compartim. Estem entre 290 i 300, les dades les tenen perquè els les vam passar en les primeres comissions de recursos humans, amb la quantitat de funcionaris, d’agents de l’administració i d’eventuals, i no és que no sapiguem on anem, tot això ho tenim claríssim. Hi ha departaments que cal dimensionar de manera adequada, potser n’hi ha que estan sobredimensionats i d’altres, mancats de personal. S’han estat cobrint durant molt temps amb eventuals, el que pots deduir és que és una plaça necessària i si el pressupost ens ho permet traurem edictes per fer-la fixa.

Quants eventuals hi ha?

Devem estar, varia a l’estiu que n’hi ha més, en uns 50-70. Hem de veure els que són necessaris i n’hi continuarà havent perquè hi ha activitats que van més en funció de la demanda que no de les necessitats del comú, com les esportives. Potser no n’hi haurà un nombre tan elevat com ara.

La plantilla es reorganitzarà en els nivells actuals o hi haurà incorporacions?

La nostra idea és no ampliar la partida de despesa de funcionament, que són uns nou milions, i seria moure els diners d’un lloc a un altre i que eventuals siguin fixos. Ens volem mantenir en aquest marge i en algun cas si pot ser reduir-lo perquè potser hi ha serveis que tenim contractats molts eventuals per fer-los i potser hi ha la possibilitat de poder-los privatitzar, i si els externalitzem descarreguem de personal aquest capítol.

Hi ha bon clima laboral al comú d’Encamp?

La gent està contenta, nosaltres també, i no diria que hi ha mal ambient o mal clima, tot el contrari, i el tema de l’organigrama s’ha parlat amb tots els caps de departament, que n’estan informats. És una cosa que s’ha de fer conjuntament entre polítics i treballadors i és aquesta la línia que estem seguint.

Al Pas hi ha molts allotjaments turístics, tenen una problemàtica similar a la de Canillo on se n’inspeccionaran 4.100 per veure si no estan legalitzats?

Canillo i el Pas són les dues zones on més allotjaments turístics hi ha. N’hi ha alguns sense legalitzar perquè ens ho van dir les mateixes agències i crec que Govern va fer una bona feina per buscar qui els llogava i si no estaven registrats incidir perquè es donessin d’alta. Amb la nova llei es posa una mica d’ordre en aquest camp. Canillo ha pres aquesta iniciativa i em sembla molt bé, però crec que és més competència del Govern que no pas dels comuns, i fins ara el Govern estava fent una bona feina fent aquest control, sé que ho continuarà fent i li dono plena confiança.

Quina informació té el comú sobre el projecte de l’heliport?

El Govern ens ha dit que els informes dels francesos eren favorables i li vam dir que quan els tingui ens els faci arribar per poder veure el que està escrit. Si els informes són favorables i els plans de vol no molesten de manera considerable a la urbanització de la Cabeca per al comú d’Encamp no hi haurà cap inconvenient.

Hi ha un termini fixat?

El Govern ja ho vol tirar endavant i inclús ha vingut al comú a interessar-se per com estava la zona per desenvolupar el pla parcial perquè evidentment per fer l’heliport s’haurà de desenvolupar. Ha parlat amb els propietaris, en principi sembla que tenen l’acord i estarien interessats a desenvolupar el pla parcial i, per tant, una mica ja s’està movent. La voluntat del Govern és ferma i hi està treballant, i al comú si veiem que els plans de vol no repercuteixen de manera important a la Cabeca li donarem facilitats perquè pugui anar el més ràpid possible.

Segueix el treball per reformar transferències i competències, com evoluciona?

S’ha anat treballant per fases en diferents lleis que tenen relació amb les competències i se’ns ha demanat un volum important de dades perquè Govern tingui informació, els l’hem transmès i estem esperant la valoració i sobretot les transferències a veure com podem encaixar el repartiment actual amb el que potser espera fer el Govern o veu que sigui viable.

S’ha de canviar algun criteri de repartiment de transferències?

S’haurien de mantenir els actuals perquè evidentment no cada parròquia té les mateixes problemàtiques. Hi ha molta gent que diu que aquell repartiment no és just, però és el que es va acordar, va costar molt arribar a aquests acords pel que ens consta. S’hauria de mantenir potser no amb els marges actuals i introduir-hi nous criteris.

Quins criteris?

Per exemple no són les mateixes necessitats les que pot tenir Andorra la Vella que Canillo, sobretot en despesa social. Canillo té problemàtiques que no són les d’Andorra la Vella o Ordino i els que tenim les estacions d’esquí que estem contribuint perquè el turista vingui aquí i estan costant molts diners, i s’ha de buscar un equilibri i introduir nous factors o nous criteris i cada par­ròquia ha de saber explotar els criteris que té cadascú de manera que els puguem introduir en aquesta llei. Jo mantindria població i territori i n’afegiria de nous en funció de l’especificitat de cada parròquia, però és una visió molt personal de la qual no hem parlat.

Encamp vol mantenir l’atenció domiciliària?

Ho estem analitzant, Govern marcarà la pauta i establirà els preus i els horaris. Nosaltres estem donant un servei però no tan ampli com el que pretén donar Govern que crec que és bo perquè s’amplia la disponibilitat i per tant hem d’analitzar els costos que ens pot suposar, i si aquests costos els veurem retribuïts o no amb més diners o si les competències continuen sent igual i hem d’assumir més costos. Encara hi ha respostes que no tenim.

S’han d’homogeneïtzar preus de serveis com ara les guarderies a tots els comuns?

És una anàlisi que hem de fer, la idea no la trobo dolenta, i no solament en guarderia, en altres serveis també perquè a vegades en funció de la parròquia on ets és dispar i potser és bo que ens ajuntéssim tots i intentéssim unificar criteris i preus. Comparteixo aquest posicionament i s’hauria d’anar cap a una unificació.

tracking