reportatge

Les ulleres de la polèmica

El SAAS va pagar 128.000 euros corresponents a la meitat del que costava equipar un helicòpter d’Heliand amb dues ulleres de visió nocturna.

Les ulleres de la polèmicaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern ha fet pública la documentació de l’adquisició per part del Servei Andorrà d’Atebnció Sanitària (SAAS) unes ulleres de visió nocturna amb les que es va equipar l’helicòpter d’Heliand que té la concessió per fer els trasllats sanitaris En total va costar 249.000 euros dels quals el SAAS va abonar 128.000 i Heliand 121.000. Així consta en la documentació relativa al cas que s’ha facilitat després que la consellera d’SDP Sílvia Bonet demanès informació a l’executiu. El contracte establia que les ulleres, que costaven 61.000 euros, passaran a ser propietat del SAAS quan acabi el contracte de concessió i és el mateix SAAS qui ha de continuar pagant el manteniment. Però l’hospital no només va pagar les ulleres , també va abonar la validació del projecte (43.000 euros), la configuració amb l’altímetre (5.900) i el cost de una validació del projecte i la instal·lació per part d’un pilot-inspector. Tots aquests diners van ser a fons perdut. Heliand va pagar els canvis a l’helicòpter per adaptar-ho i les formacions del pilot.

El projecte, segons diferents fonts properes al cas, està envoltat d’una gran polèmica per diferents motius. Un d’ells passa perquè hi hauria dubtes que un organisme públic pagui les millores en una aeronau que no és de la seva propietat sinó que la té llogada i que quan acabi el contracte no té perquè tenir més vinculació amb l’Estat. Un altre punt és establir perquè el SAAS aprova la compra de les ulleres nocturnes mesos abans que es firmi el conveni entre Govern, SAAS i Heliand per gastar-se els 250.000 en el projecte. Com a tercer element dubtós es troba determinar quina era la funció específica per a la qual eren necessàries les ulleres de visió nocturna, donat que, segons les mateixes fonts, només es justificarien per a rescats de nit.

tracking