servei d'ocupació

La construcció necessita més quotes de treballadors

L’augment de la demanda del sector ha dut l’executiu a plantejar-se permetre noves autoritzacions per a la contractació

La construcció necessita més quotes de treballadorsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern s’està plantejant obrir quotes en el sector de la construcció. “Estem sota mínims i comença a haver-hi més oferta que demanda”, explica el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot.

Les darreres xifres d’assalariats de la CASS mostren el lleuger increment dels empleats els darrers mesos, fins a situar-se en 2.847 al juny, el nombre més elevat des de l’octubre del 2013. Són, però, una tercera part dels que hi havia en plena explosió del totxo, el 2005, quan es va arribar a superar els 7.000. Espot recorda que bona part dels operaris del sector de llavors han tornat al seu país, motiu pel qual, davant la millora del sector i la previsió de nous projectes, com ara la nova seu de la Justícia, des de l’executiu estan plantejant-se obrir quotes en aquest sector.

No és, però, l’únic àmbit laboral en el qual Govern vol apostar. En plena reformulació del Servei d’Ocupació, el ministeri que encapçala Espot s’ha fixat l’hoteleria, la restauració i el comerç com a rams en els quals es pot potenciar la contractació. “Estem constatant moltes necessitats”, explica. Per aquesta raó es preveuen noves formacions en aquest sentit. “Volem que la gent que no té experiència pugui adquirir coneixement i ser candidats a aquestes feines on ara hi ha vacants”, afegeix el ministre.

El Servei d’Ocupació tenia a l’agost 434 persones inscrites, un 9,2% menys que el mateix mes de l’any passat, i quasi una tercera part dels que hi havia en el punt més àlgid, el 2012, quan el mateix mes n’eren 1.083. Espot reconeix que malgrat no ser aturats crònics i tractar-se de persones que poden ser inserides al mercat laboral”, sí que és cert que “com menys aturats hi hagi més difícil és seguir reduint les xifres.

Al juliol, l’executiu presentava una reformulació del Servei d’Ocupació que, entre altres aspectes, pretén realitzar una atenció més personalitzada dels candidats, precisament aprofitant la progressiva davallada d’inscrits dels darrers mesos. La mesura, ja en curs, està funcionant “força bé”, reconeix el ministre.

En paral·lel, s’han posat en marxa tot un seguit de programes per afavorir la contractació. En aquest sentit, Espot destaca que per exemple, el programa per millorar l’ocupabilitat a través del sector públic, al qual, a banda de l’administració, s’hi han afegit les entitats sense ànim de lucre com a beneficiaris. A hores d’ara ja s’han assolit una quarantena de contractacions.

Un altre dels programes que Espot destaca és el de foment de l’ocupació de les zones allunyades, que no havia acabat de rutllar. Ara s’ha augmentat en 200 euros els ajuts per a les empreses i el salari mínim per al treballador –de 1.100 a 1.150. De moment, ja s’han assolit dues contractacions.

Dels grans eixos de l’aposta de Govern per fomentar l’ocupació també destaca la posada en marxa d’un pla per afavorir la inserció dels discapacitats en el mercat laboral. En aquests moments ja s’ha creat la comissió que vetllarà per a fer-ho possible, i el proper pas serà derivar els dossiers des de la comissió nacional de valoració al Servei d’Ocupació amb l’objectiu que s’hi puguin inscriure de forma normalitzada.

tracking