política

El PS diu que DA ha de fer públics tots els casos vinculats a l'afer BPA

Pere López demana a la formació que sigui transparent

El PS diu que DA ha de fer públics tots els casos vinculats a l'afer BPAFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Crec que els convé ser transparent i posar totes les informacions que s’escaiguin damunt de la taula”, així de contundent va ser ahir Pere López, conseller general del Partit Socialdemòcrata en referència als darrers escàndols que han girat entorn de Demòcrates per Andorra (DA) en relació a l’afer BPA.

López va fer aquestes declaracions després que un diari digital espanyol apuntés que els ministres d’Administració Pública del Principat, Jordi Alcobé, i el de Justícia, Interior i Afers Socials, Xavier Espot, haurien tingut informació privilegiada sobre el cas BPA. Segons el diari, dies abans de la intervenció, els dos ministres haurien convertit els seus valors en dòlars en euros. Per la seva part, Espot hauria retirat els diners dels seus comptes bancaris d’aquesta entitat el mateix dia de la intervenció. El ministre de l’Interior, però, nega aquestes acusacions, que assegura que volen “desestabilitzar” el Govern. “Hi ha determinades persones que no accepten que en un moment determinat el Govern d’Andorra va prendre la decisió que va prendre”, va dir Espot abans-d’ahir en referència a la intervenció.

“Nosaltres hem demanat en diverses ocasions en el si de la comissió especial de BPA i al Govern informacions sobre aquests fets i han estat negats de manera continuada”, va ressaltar López. En aquest sentit, el conseller general també va emfatitzar que van demanar a la comissió especial sobre BPA si hi havia hagut moviments dies abans de la intervenció. “El Govern sempre ho havia negat”, va dir López.

Responsabilitats polítiques

El conseller general del PS va destacar que tampoc no s’ha de donar credibilitat a totes les informacions que surtin publicades, però que això sí que els obliga a “demanar les explicacions escaients i valorar les responsabilitats polítiques adequades”. Tot i així, de moment, López va desestimar demanar dimissions. En aquest sentit, va considerar que tothom ha de tenir el dret de poder-se explicar i va fer referència al cas de la ja exconsellera general de DA Meritxell Mateu, que dimarts passat va dimitir després que es filtressin en un mitjà espanyol sis e-mails que, presumptament, hauria enviat la demòcrata amb data d’octubre de l’any 2013. Segons es demostraria en aquests, BPA hauria pagat Meritxell Mateu perquè fes de lobbista per aprovar lleis en favor de l’entitat financera. López va exposar que el PS va apostar perquè la consellera general donés explicacions abans que dimitís, però va lamentar que “les darreres setmanes hem vist que les informacions només són revelades en el moment que surten en un mitjà de comunicació o en el moment que hi ha proves que les converteixen en irrefutables”.

És per això que López va aconsellar DA que agafi “la bandera de transparència i comenci a explicar-se, perquè no veiem que comencin a sortir informacions publicades que els van situant en una situació cada cop més complicada”. En aquest sentit, López, que considera que està “protegint” informació d’interès general, va manifestar que aquesta situació no només està fent mal a aquesta formació política, sinó també a la imatge del país.

ELS SOCIALDEMÒCRATES CREUEN QUE S'HAN DE CANVIAR ELS CRITERIS DEL RÈGIM ELECTORAL

El PS està en contra dels actuals criteris de població i de territorialitat del règim electoral i, per això, en el pròxim Congrés Nacional del partit, que se celebrarà el 26 de novembre vinent, estudiaran mesures per presentar després a la ciutadana amb la finalitat de poder-lo modificar, va explicar ahir el president de la formació, Vicenç Alay. “Ja hem dit molts cops que no hi estem d’acord perquè el doble vessant de ter­ritori i població té uns biaixos que entenem que cal corregir”, va destacar Alay en una roda de premsa posterior a la reunió que va mantenir el consell directiu. Amb l’actual legislació cada par­ròquia elegeix dos consellers generals sense que es tingui en compte el nombre d’habitants.

En el pròxim Congrés Nacional, el catorzè del partit, també s’abordaran altres aspectes, com ara la doble nacionalitat. Segons Alay, hi ha persones que tenen la doble nacionalitat, i això al país “és una irregularitat manifesta”. Però també es va mostrar obert que “s’obrin els supòsits” per adquirir la doble nacionalitat a ciutadans que viuen aquí i que no volen perdre la del seu lloc d’origen. La tercera ponència tractarà les competències comunals, i la quarta sobre un model econòmic més verd. Finalment, la dar­rera ponència versarà sobre la modificació dels estatus del PS per tal d’establir unes normes en el sistema de primàries.

tracking