política

Vila afirma que UL va invertir a Naturlandia “sense reflexionar”

El cònsol major assegura que la gestió del parc ja està canviant i destaca que per primer cop baixen les despeses de personal

Vila afirma que UL va invertir a Naturlandia “sense reflexionar”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Sabíem que la situació no estava bé. El que no sabíem és que estava tan malament.” La majoria comunal de Sant Julià de Lòria ha tardat deu mesos a revelar quina era la situació financera del comú i de les societats participades, com Camprabassa. El cònsol major, Josep Vila, assegura que s’han trobat una comú “arruïnat”, sense capacitat per invertir i amb l’obligació d’haver de retornar 5,3 milions en préstecs des d’ara fins al 2019. En el cas de Naturlandia, “es deuen deu milions als bancs i tres milions als proveïdors, és a dir, hem de pagar tretze milions”, apunta, i indica que “presumiblement es tardin més de deu anys a retornar tot el deute”. Vila dibuixa un panorama advers: “Hem de navegar amb mala mar, amb el vent en contra i de nit. Però d’aquí n’hem de sortir.”

I d’aquest llegat en responsabilitza l’antiga majoria d’Unió Laurediana, la qual “hauria d’haver reflexionat una mica més la inversió” que feia a l’ecoparc. I fa incís en la construcció i posada en marxa del parc d’animals, a partir del 2012, que va disparar les despeses i va fer impossible que es poguessin tornar els diners que va costar fer el Tobotronc. “El merder gros arriba aquí”, expressa, tot admetent que s’hauria d’haver controlat el desajust per evitar que ara “tot se’ns ho mengi Camprabassa”. Vila considera que UL “va invertir sense reflexionar els números”, fet que “no és cap exemple a seguir”. “Això que s’ha fet és el que no s’ha de tornar a fer”, diu, perquè “ara estem al límit dels límits”.

“Sobredosi d’optimisme” a UL

“El comú està arruïnat i Naturlandia no dóna vida a la parròquia. Considerar que és un bon projecte sí que és una sobredosi d’optimisme”, manifesta Vila al torn de les declaracions del conseller d’UL Joan Albert Farré tot afirmant que ha quedat “confirmat” que el parc “és un bon projecte”. “Estem al límit d’endeutament, tenim 60.000 euros a la caixa i el comú ha traspassat onze milions a Camprabassa que no veurem mai més. Considerar que això és un bon projecte és un punt de vista una mica allunyat del que tenim”, rebla. I hi afegeix: “Jo us asseguro que si hagués estat a l’oposició i hagués vist aquestes xifres no diria això.”

Vila també replica les declaracions de l’exconseller comunal Rossend Areny i del coordinador del comitè parroquial del Partit Socialdemòcrata (PS), Àlex Alís, que van considerar massa “optimista” i poc “factible” el pla de xoc de la majoria de Laurèdia en Comú per revertir la situació econòmica. Segons assenyala, “és veritat, la nostra postura és una mica optimista”. “Serà difícil, és un gran repte, però només estem buscant la sostenibilitat de Camp­rabassa. Estem intentant que no es mori”, argumenta.

Vila assegura que Naturlandia ja “està canviant” i fa esment explícitament a la contenció en recursos humans. “Cada any pujaven les despeses de personal i ara han baixat. Aquesta és una notícia important”,sentencia, i remarca que s’ha de seguir en aquesta línia de “control”.

EL COMÚ HAURÀ DE PAGAR 300.000 EUROS CADA ANY A LA CONSTRUCTORA COPSA

El cònsol major de Sant Julià, Josep Vila, va explicar que els 1,6 milions d’euros que el comú deu a l’empresa de construcció Copsa des de l’any 2011 es pagaran any a any. Atès l’impagament acumulat al llarg dels darrers quatre anys, la companyia va decidir recórrer a la justícia, que va condemnar la corporació laurediana a pagar 300.000 euros cada any a la constructora. Segons va explicar Vila, “com que el comú era morós, el batlle ha dit que hem de pagar no a curt termini, sinó a llarg termini”, i va afirmar que “és una mica trist que el batlle hagi de dir que el comú ha de pagar les factures”. “No és un exemple a seguir precisament”, va destacar. D’aquesta manera, s’abonaran 2 milions a curt termini i 1,5 milions a llarg termini.

En total, el comú té pendent el pagament de 3,2 milions d’euros a proveïdors que la majoria vol reduir a 300.000 el 2019.

FUTBOL, TIROLINA, RÀFTING I TRIAL AMB TONI BOU, A LES ACTIVITATS PER GENERAR INGRESSOS

Una activitat relacionada amb el futbol, una tirolina, un projecte impulsat pel pilot Toni Bou i el circuit de ràfting al riu Valira. Són els quatre productes que el comú projecta per incrementar els ingressos. En concret, preveu tancar l’any amb 117.000 euros de pèrdues a Camp­rabassa –l’any passat van ascendir a 1,1 milions–, tot i que segons va detallar Vila la xifra estimada podria variar en funció del que s’acabi impulsant. Pel que fa al projecte que s’està gestant amb Bou per crear una zona on els infants puguin practicar trial –i que hauria de generar ingressos a partir del pagament d’un lloguer o creant paquets amb altres activitats o tiquets–, el cònsol major va indicar que només queden “qüestions de patrocini” per acabar de tancar l’acord. Amb tot, el mandatari es va mostrar confiat que s’acabi tancant i així “es pugui repercutir positivament a la parròquia”.

tracking