COSSOS ESPECIALS

Tres funcionaris i 60.000 euros per al vis-a-vis

El ministeri de Justícia preveu incorporar tres nous penitenciaris quan entri en funcionament

Tres funcionaris i 60.000 euros per al vis-a-visFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’espai per a les visites íntimes a la presó costarà entre 30.000 i 60.000 euros i entrarà en funcionament l’any vinent. Així ho va avançar ahir el ministre de Justícia, Xavier Espot, que va informar que s’inclourà en els pressupostos de l’any vinent. Amb la posada en marxa, tres agents més se sumaran a la plantilla del cos.

Els penitenciaris van celebrar ahir la Mare de Déu del Remei, patrona del cos. En l’acte institucional, al Centre de Congressos de la capital, el ministre va recordar que la modificació de la llei del cos, en tràmit parlamentari i que confia que s’aprovi abans d’acabar l’any, preveu, entre altres mesures, el condicionament d’un espai per a les relacions íntimes. Ara s’està estudiant si aprofitar “una zona que ja està habilitada o condicionarem una d’on ara es fan les visites”.

A banda dels tres nous agents penitenciaris, se n’afegiran tres més per cobrir les vacants per jubilació que hi ha al cos. Espot, però, va recordar que la nova norma preveu l’eliminació d’un dels complements, així que les places no es trauran a concurs fins que entri en vigor la nova norma.

En paral·lel, la nova llei obre la porta que el cos assumeixi noves competències –com ara el trasllat dels presos o el control dels arrestos domiciliaris–, així que, en el supòsit que s’acabin produint, “haurà de comportar el reclutament de més personal”, va avançar. Això sí, va insistir en el fet que les noves competències “s’han d’estudiar, la decisió no està presa i prendrem la més eficient”.

El director de la Comella, Francesc Tarroch, a l’hora de fer balanç del darrer any va destacar que “s’han fet progressos”, malgrat que va reconèixer la necessitat “de més recursos humans”. En aquests moments el cos compta amb una cinquantena i escaig d’efectius.

L’acte també va tenir la presència del cap de Govern, Toni Martí, qui va insistir en la necessitat de treballar en polítiques de prevenció dels interns i va destacar la importància dels plans específics, com en matèria d’educació o dels tallers ocupacionals que es porten a terme al centre penitenciari, per oferir als reclusos les eines per aconseguir una segona oportunitat i reintegrar-se a la societat amb un mínim de garanties. En aquest sentit, Espot va voler posar en relleu que aquesta setmana s’ha aprovat l’elaboració d’un nou pla de formació que ha de permetre determinar les necessitats dels agents en aquesta matèria i establir els itineraris formatius. També va explicar que en breu se signarà un conveni específic amb la UNED per a l’accés dels interns.

PROGRAMA PER A RECLUSOS AMB DISCAPACITAT

Tot i que es troba en una fase molt embrionària, el ministeri de Justícia i Interior està treballant per oferir un tractament específic a les persones recluses que tinguin una discapacitat. El titular del ministeri, Xavier Espot, va explicar que la presó catalana de Quatre Camins compta amb un de similar que “volem agafar com a exemple i adaptar-lo a les especificitats i a la realitat andorrana”.

Segons Espot, tot i que en el cas d’Andorra es tracta d’un percentatge “molt reduït” dels reclusos els que patirien algun tipus de discapacitat, “es tracta d’un col·lectiu que cada vegada és més nombrós”. L’objectiu del programa és que “quan surtin en llibertat i s’hagin de reinserir en la societat no se’ls afegeixi com a desavantatge el fet de tenir una discapacitat”, va explicar.

PREMIATS DOS MEMBRES DEL COS PER LA SEVA TRAJECTÒRIA

Dos membres del cos penitenciari van ser reconeguts ahir, en l’acte del dia de la patrona, per la seva trajectòria. Es tracta de Josefa Molné, que va rebre la medalla d’or i que recentment s’ha jubilat, i Jordi Perelegre, que ha celebrat els 15 anys de servei. El cap de Govern, Toni Martí, el ministre de Justícia, Xavier Espot, i el director de la presó, Francesc Tarroch, van fer l’entrega.

tracking