sistema financer

Espot denuncia que Govern està sent assetjat pel 'cas BPA'

El ministre denuncia que les “calúmnies” estan a l’ordre del dia i que únicament persegueixen desestabilitzar l’executiu

Espot denuncia que Govern està sent assetjat pel 'cas BPA'Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va esclatar ahir per les “calúmnies” i “difamacions” publicades en un mitjà digital estranger, que assegurava que havia fet retirades d’efectiu de BPA abans de la publicació de la nota de la FinCEN. Després de justificar els moviments, va manifestar que les informacions “no són per fer-me mal a mi, sinó per atacar el Govern, desestabilitzar-lo. Perquè hi ha determinades persones que no accepten que en un moment determinat el Govern d’Andorra va prendre la decisió que va prendre”, en referència a la intervenció de l’entitat bancària. I va afegir que la decisió era “l’única que podria prendre en benefici de l’interès general”.

Espot va voler esclarir que hi va haver dos moviments previs a la compareixença en què Toni Martí va informar de la nota de la FinCEN, en comptes els titulars dels quals eren els seus pares. Pel que fa al seu únic compte, la retirada va ser posterior i la va efectuar el seu pare, gestor del compte, “en un moment en què tothom sabia què havia passat”. El ministre, en saber-ho, hauria tornat a ingressar els diners “i no perquè fos il·legal, sinó perquè vaig pensar que tenia el deure ètic de fer una mostra de confiança cap a l’entitat intervinguda i contribuir, encara que fos en petita quantitat, en la solvència d’aquesta entitat”, va explicar.

Les accions de la família

El ministre va qualificar “d’increïbles” les informacions aparegudes. “Qualsevol persona amb dos dits de front no es pot creure ni que jo ni que la meva família sabíem amb antelació que hi hauria la intervenció de BPA i encara menys que ens en vam aprofitar”, va dir, tot recordant que després dels Cierco “la meva família eren els que tenien el paquet accionarial més important de BPA. S’imaginen el perjudici econòmic que va suposar per a nosaltres la intervenció?”.

Espot va destacar que la seva família tenia una quantitat important de diners a BPA. “Si haguéssim tingut ganes de buidar els nostres comptes no ens hauríem focalitzat en aquests” i, va precisar, “no hauríem realitzat ingressos les setmanes prèvies”.

Pel ministre, “és molt desagradable haver de revelar detalls dels comptes de la meva família i meus per esvair dubtes”, fet pel qual va fer una crida a “fer una reflexió de cap on estem portant el debat polític a aquest país. Estem prenent un camí de no retorn, on rumors, les difamacions i les calúmnies estan a l’ordre del dia, el que ens obliga a despullar-nos, com ho he fet avui”.

Per Espot l’afer en què s’ha vist involucrat “és un pas més per part d’aquelles persones que volen absolutament la finalització d’aquest Govern. Perquè aquest Govern va prendre unes decisions molt valentes, en benefici de l’interès general i en detriment dels particulars. I, si em permeten, dels de la meva família”.

El titular d’Interior no descarta prendre accions legals contra el mitjà estranger, tot i que reconeix que “és difícil” que prosperi. Però va voler deixar clar que “en el cas que, en petita mesura, es pugui demostrar que és calumniós, defensaré el meu cognom. I el de la meva família també”.

EL MINISTRE EXPLICA, AL DETALL, ELS MOVIMENTS DE LA FAMÍLIA

El ministre va voler explicar, al detall, els moviments que va realitzar ell i els seus pares als comptes que tenia a BPA. El mateix dia 10 de març al matí, el seu pare va retirar 10.000 euros en efectiu. “Una operativa normal. Per pagar despeses ordinàries”, va justificar. També al migdia, abans de la compareixença de Martí, Espot pare hauria traspassat 80.000 euros entre dos comptes de l’entitat bancària “per pagar un Porsche que es va comprar i que havia encomanat el mes de novembre i que precisament va arribar a Andor­ra el 10 de març”.

Després de la publicació de la nota, el seu pare hauria tret una quantitat important dels seus comptes i d’un del ministre, del qual n’era apoderat. Concretament 70.000 euros, que Espot va tornar a ingressar dies després quan ho va saber, ja que, assegura, no l’hi havia consultat. Ho va fer, explica, com a “mostra de confiança” a l’entitat bancària i per tal de contribuir en “la solvència de l’entitat”. Per aquestes mateixes raons, va afegir, “mai” va retirar els 2.500 euros setmanals que es va establir com a límit per als clients de BPA. I, va afegir, aquesta mateixa quantitat és la que va acabar sent transferida a Vallbanc.

tracking