Consell General

Meritxell Mateu dimiteix

La demòcrata afirma que no ha fet de ‘lobbista’ per a BPA però que abandona l’escó per no perjudicar ni el país ni els companys de partit

Mateu dimiteixXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Ahir el ministre Alcobé va parlar amb el Xavi Montané i, tot i que el Xavi ha mostrat molt interès amb el projecte, segueix mostrant-se contrari a introduir des del grup parlamentari una esmena de rebaixa del tipus de cotització pels assalariats dels hubs de gestió [...]. Tot i amb això, si ho trobeu escaient, hi podria intervenir jo directament i parlar amb el Xavi argumentant que la Cristina, que és amiga meva, m’ho ha comentat. Ja em direu el què”. Aquest és el contingut d’uns dels sis e-mails (amb data d’octubre del 2013) que presumptament va enviar Meritxell Mateu a directius de BPA i que apuntarien indicis respecte que el banc hauria estat pagant a la consellera general perquè fes de lobbista amb la intenció de modificar lleis en la línia dels interessos del banc. Concretament per canvis que per­metessin un projecte perquè assalariats d’altres països poguessin cotitzar a la CASS, fet que podria haver estat beneficiós per a molts dels treballadors que BPA tenia a l’exterior, fins i tot intentant una rebaixa en la cotització.

Els e-mails van ser publicats ahir per un mitjà digital espanyol i Mateu no va desmentir que fossin reals. La tempesta política de les revelacions va provocar que a la tarda la consellera general demòcrata dimitís, encara que continua mantenint que no va cometre cap irregularitat i que plega perquè no vol que les “difamacions” que s’estan abocant sobre ella afectin els demòcrates. El seu lloc al Consell l’ocuparà l’ordinenc Antoni Missé, ja que el primer suplent de la territorial és el cònsol Josep Àngel Mortés.

En la seva compareixença i sense permetre als periodistes preguntar, Mateu va llegir un comunicat on deia que prenia “aquesta decisió vista l’evolució i la utilització de la meva relació laboral ja conclosa amb BPA”, i va assegurar que sempre ha actuat vetllant “per l’interès general”. Va lamentar les crítiques de l’oposició i va afegir que “no vull seguir fent política enmig d’un clima extremadament enrarit on les difamacions són llei i on la dignitat del polític es qüestiona cada instant”. A més, va afegir que “l’únic greuge que vaig fer va ser treballar per una entitat que ara està en procediment judicial i que s’ha descobert que no complia amb la legalitat vigent”.

“Exemple d’honestedat”

Mateu va estar acompanyada de Miquel Aleix, president suplent dels demòcrates al Consell, juntament amb altres companys del grup. Aleix la va qualificar de “responsable” per la renúncia per tal de no perjudicar els seus companys de partit ni “el país”, i la va titllar d’“exemple d’honestedat”. Minuts abans, el cap de Govern, Toni Martí, va lamentar “alguns termes” usats per l’oposició, que el va acusar “d’encobriment”.

Un cop feta efectiva la renúncia, l’executiva de DA es va reunir per analitzar l’escenari i van acceptar la decisió de Mateu, a qui van definir com a “compromesa amb el projecte polític” de DA i li va agrair la “coherència i sentit de la responsabilitat”.

Al matí, durant la sessió, Martí va reconèixer que no va tenir constància dels fets fins que, al juny, l’executiu va tenir accés al sumari del cas BPA quan va passar a ser part actora. Davant la insistència del socialdemòcrata Pere López sobre la tasca que hauria fet la demòcrata per a BPA, Martí va respondre amb contundència que “jo no sé si feia de lobbista i vostè tampoc. Si ho sap i té proves el que ha de fer és fer una querella. És la justícia qui ho determinarà, no el Govern d’Andorra”, va afegir.

López també va fer referència als e-mails publicats que demostrarien el projecte que impulsava amb la multinacional Allianz per crear un hub (centre d’operacions) per atreure la cotització a la Seguretat Social de treballadors de fora de la Unió Europea. Martí va insistir que desconeixia les funcions per les quals l’entitat bancària l’havia contractat, “però sí que puc dir què vam fer amb Allianz: dir que no ens interessava”. I es va mostrar disposat a ensenyar el dossier a la formació que el demanés.

ELS FETS

-26 de setembre. El Diari publica l’informe de la policia sobre Landstreet on apareix Mateu. La demòcrata afirma que ha estat víctima d’una situació que desconeixia.

-27 de setembre. SDP exi­geix a Mateu que posi el càrrec a disposició de Martí. PS demana al síndic que actuï mentre Liberals vol explicacions. DA emet un breu comunicat mostrant “confiança”.

-28 de setembre. Liberals i SDP n’exigeixen la dimissió. DA diu que no hi ha motius.

-29 de setembre. Els Cierco diuen que desconeixien el lligam amb Mateu.

-1 d’octubre. Èric Jover diu que Mateu va informar la CASS en sentir-se víctima d’un abús.

-2 d’octubre. SDP insinua que Mateu hauria legislat “per determinats interessos”.

-3 d’octubre. L’executiva de Demòcrates ratifica la seva confiança en la consellera.

-4 d’octubre. Mateu dimiteix després que apareguin publicats els ­

e-mails. Abans, Martí la defensa al Consell General.

Mateu dimiteix

tracking