Reportatge

El Sant Ermengol compleix 50 anys conservant l'esperit

Les darreres cinc dècades els salesians han dirigit el centre, però des d’aquest curs la gestió està en mans de la congregació Sagrada Família d’Urgell.

El Sant Ermengol compleix 50 anys conservant l'esperitXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinquanta anys transmetent una educació catòlica, amb valors, catalana i andorrana. Això és el que ha fet el col·legi Sant Ermengol, que ahir va commemorar les cinc dècades des que va obrir les seves portes, en un acte en el qual van acudir autoritats, antics directors, els responsables actuals, exprofessors i exalumnes. L’escola va ser creada pels salesians, que han portat la seva gestió durant mig segle, però des d’aquest any la direcció està en mans de la congregació Germanes Sagrada Família d’Urgell. Tot i així, les noves gestores van confirmar que conservarien el mateix esperit i valors. “Plantegem que l’escola continuï sent l’escola creient i de qualitat que és, que està a l’avantguarda de tots els projectes educatius”, va destacar a la premsa Anna Maria Villas, la nova directora del col·legi des d’aquest curs. En aquest sentit, també va ressaltar que el centre seguirà “formant els ciutadans d’Andorra amb uns valors que són tradicionals en el país i que els estimen: com són els valors humans i cristians”.

Per a Joan-Enric Vives, Copríncep d’Andorra i Arquebisbe de la Seu d’Urgell, una bona mostra que continuarà la mateixa filosofia és que els dos fundadors d’ambdues congregacions les van crear amb els valors similars, models educatius semblants i en la mateixa època. Don Joan Bosco (1815-1888) treballava en una parròquia de Torí on atenia les classes populars que venien del món rural per treballar a les fàbriques. Per la seva part, Anna Maria Janer (1800-1885) va treballar perquè rebessin educació les nenes de les zones rurals dels Pirineus catalans i andorrans.

En el mateix sentit es va expressar Montserrat Farré, superiora provincial de Germanes Sagrada Família d’Urgell. “Són dues figures rellevants de l’església del segle XIX que van impulsar dues institucions amb una missió educativa”, va destacar Farré que va mantenir que el dia a dia de col·legi Sant Ermengol “serà el mateix, però amb la impremta pròpia de la Sagrada Família”.

En les últimes cinc dècades han passat uns 5.000 alumnes per aquest col·legi, per la qual cosa, tots els presents van alabar la labor educacional que han realitzat els salesians. “És una escola que funcionava molt bé i tenia molts bons resultats, amb aquest matís cristià”, va precisar Èric Jover, ministre d’Educació. Per la seva part, l’ambaixador espanyol, Manuel Montobbio, va voler reconèixer “el compromís” dels salesians i la seva “aportació educativa a Andorra”, mentre que va desitjar que els 50 anys que han de venir siguin millors que les cinc dècades que ja han passat.

Per Joan Massa, exprofessor del col·legi Sant Ermengol, el que és important és que “la nau seguirà navegant. Pot canviar la pintura, però el vaixell segueix flotant”.

El Sant Ermengol compleix 50 anys conservant l'esperit

tracking