Motor

L'AIVA confia a augmentar un 10% les vendes

Seria el quart any consecutiu en què es tancaria amb millors registres que l’exercici anterior

L'AIVA confia a augmentar un 10% les vendesArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació d’Importadors de Vehicles d’Andorra (AIVA) confia a tancar el 2016 amb un 10% més de vendes de vehicles que l’any passat. “La tendència és positiva i volem pensar que podrem aconseguir un dels millors números dels darrers anys”, assenyala el president de l’AIVA, Xavier Calvís, que insisteix en el fet que la comparació no es pot remuntar “gaire” en el temps, ja que difícilment s’arribarà als registres d’abans de la crisi.

A hores d’ara, segons les dades d’Estadística, se n’han venut 190 cotxes més que el 2015. Es va tancar l’exercici amb 2.431 vendes. Abans de la crisi, s’estaven venent més de 3.000 turismes a l’any. Es va tocar fons el 2012, en què se’n van vendre 1.573, i, des de llavors la xifra ha anat en augment. En aquests moments, les vendes de cotxes se situen en 1.648, 783 menys que en tot l’any passat. “El pla Engega ha permès incrementar considerablement la venda de vehicles elèctrics”, destaca el responsable de l’AIVA, tot reconeixent “la bona reacció” del client. I recorda que, per a l’any vinent, encara hi ha una nova partida de 700.000 euros per a l’adquisició de vehicles verds. No entra, però, a valorar si són necessaris altres ajuts independents al del foment del vehicle elèctric per acabar d’incentivar el sector. “Qualsevol ajut és fantàstic, però entenem que ara es vulgui apostar per aquest tipus de cotxes”, diu.

El doble de dièsel

Tot i la davallada del preu del carburant d’aquest exercici, Calvís destaca que el gasoil continua sent el gran triomfador de l’any, amb pràcticament el doble de vendes respecte als turismes de motor benzina. No obstant això, sí que és cert que ha perdut pes respecte a l’any passat en què, amb dades de finals d’agost, del total de vendes de cotxes, dos terços eren dièsel i només un era benzina.

Un altre dels punts significatius d’aquesta campanya, segons Calvís, és l’auge de les motocicletes. De mitjana, aquest any se n’estan venent una seixantena al mes i ja són 518 les matriculades durant els primers 8 mesos del 2016 quan, en tot l’any passat, se’n van arribar a vendre 593.

DE 2 A 28 VEHICLES 100% ELÈCTRICS EN NOMÉS UN ANY

Segons dades de l’AIVA, a 31 d’agost s’havien venut 28 vehicles elèctrics, 26 més que a les mateixes alçades de l’any passat. Pel que fa als híbrids endollables, també beneficiaris del pla Engega d’aquest any, la xifra ascendeix fins a 36.

Els números posen de manifest que, a hores d’ara, només s’han traduït la meitat de les sol·licituds d’ajuts per a l’adquisició de vehicles amb mobilitat elèctrica. El programa es va donar per finalitzat a finals de juny quan es van esgotar els 1,3 milions d’euros de partida que l’executiu havia previst per a aquest exercici. Segons dades del mateix Govern, havien rebut 155 sol·licituds d’ajuts, 132 per a l’adquisició de turismes.

En el cas de les motocicletes, tot i demanar-se només dos ajuts per a la compra a través del programa Engega, a finals d’agost se n’han venut quatre d’elèctriques. Pel que fa a les furgonetes, es van demanar 21 subvencions i, segons les dades de l’Associació d’Importadors, a hores d’ara ja se n’han matriculat un total d’11.

tracking