Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
trànsit

Cues de 9 quilòmetres d'entrada al país per una tractorada de pagesos catalans

La normalitat en la circulació de vehicles per la N-145 ha quedat restablerta cap a les dues del migdia
Els pagesos s'han mobilitzat entre la Seu d'Urgell i la duana.

Cues de a 9 quilòmetres d'entrada al país per una tractorada de pagesos catalans

Els pagesos s'han mobilitzat entre la Seu d'Urgell i la duana.

C. S.
Actualitzada 30/09/2016 a les 16:58
    Cynthia Sans
Una vintena de tractors han protagonitzat aquest matí una marxa lenta per la carretera N-145 que uneix la Seu d'Urgell amb Andorra per denunciar la pèrdua d'ajudes a la ramaderia i l'agricultura ecològica previstes per part del departament de Agricultura català. El sindicat ha mobilitzat els pagesos i ha valorat la pèrdua en 419.996 euros per a l'Alt Urgell i en 553.981 euros per a la Cerdanya, unes retallades que "dificulten la viabilitat" de les explotacions, tal com ha assegurat el responsable d'organització d'Unió de Pagesos (UP) Josep Carles Vicent.

El recorregut amb els tractors i vehicles dels pagesos ha sortit de la rotonda de la Seu en direcció a la duana de la Farga de Moles pocs minuts abans de les 11,30 hores. El trajecte, que han fet a una mitjana de 7 quilòmetres l'hora ha provocat importants retencions en tot el tram de la via, d'uns 9 quilòmetres de longitud. Un cop ha arribat a la duana, la comitiva ha tornat amb la marxa lenta cap a La Seu. La normalitat en la circulació de vehicles per la N-145 ha quedat restablerta cap a les dues del migdia.

Segons UP, les imposicions de la Comissió Europea i la retallada del 20% de les ajudes agroambientals en agricultura i ramaderia ecològica del nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) "ha propiciat que els ramaders ecològics de muntanya perdin una mitjana de més del 50% de les ajudes respecte a l'anterior PDR ". Aquest fet suposa que les 23 explotacions beneficiàries de l'ajuda en el 2015 a l'Alt Urgell i les 29 de la Cerdanya deixessin de percebre 26.944 euros i 38.113 euros respectivament.

Vicente ha lamentat que Agricultura "faci cas omís a les decisions dels nostres electes al Parlament" i va qualificar la retallada dels ajuts de "descomunal i injustificada" i que "posa entre les cordes a moltes de les explotacions ecològiques de muntanya". "No ens podem permetre decréixer en un moment d'oportunitat econòmica com l'actual", ha conclòs. El responsable d'acció sindical d'UP a les comarques de muntanya, Joan Guitart, ha denunciat també que el Govern "ens deu el 48% de les ajudes del 2014" i ha afirmat que "és molt trist que aquestes retallades no vinguin de Madrid sinó de la nostra pròpia casa ".

 
  • #2 Observador
    (30/09/16 21:00)

    I aquestes estelades? No saben els pagesos que amb Catalunya fora de la UE deixaran de rebre ajudes comunitàries?

    Respondre
  • #1 Maria
    (30/09/16 17:51)

    Espereu que siguem independents, que les retallades serán més heavys...I el importos també cambiaran!!

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477