sistema financer

Higini Cierco va rebre 648.000 euros de la 'caixa B' de BPA

La transacció des de la societat que duia la ‘caixa B’ de BPA respon al retorn de diners avançats pel soci majoritari a Joan Pau Miquel

Higini Cierco va rebre 648.000 euros de la 'caixa B' de BPAXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Landstreet, la societat paname­nya que feia servir BPA com a caixa B per fer pagaments que no declarava, va fer una transferència a un compte personal d’Higini Cierco per un import de 648.000 euros. La transacció cor­respon al retorn d’un import per part de Joan Pau Miquel al qual l’accionista majoritari de l’entitat havia avançat diners perquè adquirís un paquet d’accions del banc que pertanyia al Grup Júlia, segons va informar ahir en un comunicat el grup Cierco.

La informació es va fer pública ahir, especifiquen, perquè els socis majoritaris tenen constància que la Batllia està investigant el funcionament de Landstreet, i tot i que no són part del procés i no tenen accés al dossier “transcendeix que en la comptabilitat de la societat esmentada hi apareixeria una transferència personal cap a un compte personal d’Higini Cierco”, es recull al comunicat. En el comunicat es destaca que el consell d’administració de l’entitat intervinguda no havia de conèixer el funcionament de la societat panamenya perquè era una firma independent i amb una operativa pròpia. En aquest sentit, s’afirma que “els accionistes majoritaris de BPA desconeixien la relació professional, mercantil o de qualsevol altra naturalesa que hi pogués haver amb la parlamentària demòcrata Meritxell Mateu”, que va cobrar 48.000 euros des de Landstreet per un assessorament a BPA, que no es van declarar a la CASS.

Societat assessora de BPA

Landstreet International va ser creada per Joan Pau Miquel, Xavier Escoda i Daniel Garcia, que es repartien el capital en un 50% de les accions, 35% i 15%, respectivament, i tenien com a únic client BPA. La societat paname­nya va signar un contracte el juliol del 2007 amb l’entitat, representada per Miquel com a secretari del consell d’administració de BPA, segons figura al sumari de la causa, “que tenia per objecte la gestió del fons Dolphin”, s’indica al comunicat. Els gestors d’aquest fons eren precisament els altres dos accionistes de la societat, Escoda i Garcia.

La facturació durant els anys que va durar l’assessorament a la gestora de fons va ascendir a 29 milions que va abonar BPA, segons es recull a la documentació de la causa judicial. Els beneficis d’aquesta operació van ser esmentats per Joan Pau Miquel en les declaracions que figuren al sumari per demostrar la capacitat de generació d’ingressos. Miquel era conseller delegat del banc i accionista majoritari de Landstreet, la societat contractada per gestionar la mateixa BPA en la gestió del fons Dolphin.

Des del grup Cierco es manifesta que els socis majoritaris “tenen degudament documentada aquesta operació” que expliquen en el comunicat fet públic ahir i que la posen a disposició de l’autoritat judicial, si aquesta ho considera necessari.

CINCA EVITA FER VALORACIONS DEL 'CAS MATEU'

El ministre portaveu de Govern, Jordi Cinca, va evitar valorar els pagaments de la caixa B de BPA que va cobrar la consellera demòcrata Meritxell Mateu “fins a parlar amb la persona afectada”. Va recordar que la consellera és en viatge oficial “en representació de l’Estat andorrà”. “Cal esperar que torni per acabar de tenir tots els elements i, a partir d’aquí, el Govern farà valoracions”, hi va afegir. A més, va recordar que dimarts vinent, en la sessió del Consell, hi ha una pregunta “en què el membre de Govern que es decideixi respondrà”.

El ministre no va voler ni tan sols parlar des de quan es tenia constància dels fets: “és un tema del qual fa temps que es parla”. Tampoc sobre què consistirien les tasques d’assessorament que hauria dut a terme per BPA. “No puc donar detalls perquè no els tinc”, hi va afegir.

LA CASS SOSPITAVA QUE FALTAVEN NOMS A LA LLISTA DELS BENEFICIARIS DE LA SOCIETAT

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) va decidir querellar-se contra BPA pels pagaments sense declarar ni cotitzar fets a través de la societat panamenya Landstreet perquè sospitava que hi podia haver més persones que havien cobrat de l’entitat i de les que tampoc s’havien declarat els seus guanys. Ho va indicar ahir el president del consell d’administració de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, en una roda de premsa en què va llegir una declaració on va anunciar que es querellarà per difamació contra qualsevol persona que dient el seu nom l’acusi d’haver intentat amagar el fet que una de les persones vinculades a aquests pagaments era la consellera general Meritxell Mateu.

En la compareixença, Rascagneres va aclarir que la querella és contra BPA i no contra Landstreet i va esgrimir l’article 244 del Codi Penal sobre el delicte de defraudació a la CASS per recordar que només es pot perseguir els administradors de dret o de fet de la societat que no hagi cotitzat pels seus treballadors i no els assalariats.

Preguntat per què en la querella es va presentar una llista de noms dels assalariats on no s’incloïa el de Mateu va indicar que en el moment d’entrar-la no es tenia tota la documentació. “La batlle és qui porta les investigacions i qui decideix qui ha de declarar”, va assenyalar Rascagneres.

tracking