Sant Julià

El comú ha assumit 2,4 milions de dèficit de les societats

Els números vermells de Naturlandia, Sasectur i la guarderia han deixat la corporació a només 60.000 euros de superar el límit màxim d’endeutament

El comú ha assumit 2,4 milions de dèficit de les societatsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià ha assumit 2,4 milions de dèficit acumulat de les tres societats participades, segons van explicar ahir fonts comunals. Concretament els 1,7 milions d’euros a Naturlandia, més els 404.000 euros a la societats d’activitats socials i esportives Sasectur i els 320.000 de la guarderia pública. Aquest ha estat el principal llast que ha portat el comú a quedar-se només a 60.000 euros de marge de superar el límit màxim d’endeutament. Avui s’aprovaran els comptes de l’any passat i també el pressupost d’enguany.

El comú té uns ingressos d’11,63 milions d’euros. Com que la legislació estableix que un comú pot tenir un deute màxim equivalent a dues vegades el que ingressa, el límit d’endeutament de Sant Julià és de 23,27 milions. Al tancament del 2015 l’administració local es quedarà amb 23,21 milions de deute. A 60.000 de superar una barrera crítica perquè la legislació estableix que si un comú sobrepassa la xifra màxima ha de deixar de rebre transferències. Cal recordar que el comú, com a propietari del cent per cent de les parapúbliques esmentades, assumeix el deute que acumulen. Diverses fonts comunals van comentar que el comú ha hagut de fer mans i mànigues per no superar al xifra límit. En realitat l’havia sobrepassat però amb moviments comptables s’ha pogut variar. Per exemple, s’ha hagut de fer comptabilitat creativa en una de les obres realitzades a Naturlandia per valor de més d’un milió i mig d’euros. Comptabilitzar aquesta partida, tant si era el comú com Naturlandia, suposava un greu problema perquè se superava el límit de deute. Ha calgut fer una renegociació i poder treure aquest tema dels comptes.

Hora de rebaixes

La majoria de Laurèdia en Comú ha apostat per intentar augmentar els ingressos com a primera via per apujar el marge d’endeutament. Per aquest motiu hi haurà una pujada de tributs. Al mateix temps tindrà lloc una política de contenció, especialment austera amb les societats participades. D’entrada el comú haurà de posar els diners necessaris perquè les parapúbliques deixin d’estar en fallida, però vol que la despesa de funcionament i de personal es pugui anar reduint de forma substancial.

La corporació vol evitar situacions com la de la legislatura passada, quan en el moment de fer despeses de cert volum imprevistes (com la riuada a Aixirivall) es va haver d’acabar agafant diners d’altres partides per evitar superar el límit màxim d’endeutament. El missatge que es trametrà al comú és que arriben temps d’austeritat màxima i que no es gastarà res que no sigui indispensable. Si no hi ha un gir substancial és pràcticament impossible que el tancament del 2016 no situï la parròquia (actualment hi seria) per sobre del límit.

UNA SESSIÓ MARCADA PER DESPESES DE NATURLANDIA QUE HAURIA PAGAT EL COMÚ

El comú de Sant Julià celebrarà avui a les quatre l’esperada sessió en què han de sortir tots els conflictes respecte a la gestió que va fer UL en el mandat passat. La par­ròquia fa nou mesos que funciona amb dotzenes parts ja que el cònsol no va voler signar el tancament de comptes del 2015 perquè no veia clares algunes despeses. És en aquesta línia que s’espera que puguin aclarir-se quines són les despeses de Naturlandia que s’haurien pagat des del comú lauredià. Les incògnites respecte què va passar en aquest afer han estat rondant durant els últims mesos i s’espera que avui es pugui conèixer tota la història. El comú hauria decidit, segons fonts properes a la corporació, que la reunió de poble tingui lloc la setmana vinent, ja dins del mes d’octubre. La idea inicial era fer-la demà, però veient l’expectació que s’ha creat entre la població i la tensió prevista s’ha optat per donar més temps per preparar-la i posposar-la uns dies. Des del comú es veu la reunió de poble com un segon tret de sortida a la legislatura local, en què el cònsol Josep Vila gairebé ha de convèncer els ciutadans que la inacció que s’ha viscut durant nou mesos estava justificada. Es dóna per descomptat que hi ha un descontentament general a la parròquia que s’haurà de capgirar amb les explicacions comunals.

tracking