instal·lació aeronàutica

Tècnics gals avalen el terreny d'Encamp per a l'heliport

Els tècnics francesos confirmen al Govern que la ubicació “és bona i compleix les necessitats aeronàutiques”

Tècnics gals avalen el terreny d'Encamp per a l'heliportXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Últims passos perquè el Govern pugui tirar endavant, finalment, el projecte de construcció d’un heliport nacional. L’executiu estava pendent de rebre el vistiplau dels experts francesos i ara ja es té la confirmació que el resultat dels estudis sobre els terrenys d’Encamp serà positiu. Així ho va confirmar el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó. Així, el 22 de setembre passat tres especialistes aeronàutics gals van ser al país per fer les darreres comprovacions juntament amb els tècnics de Transports de l’executiu. Posteriorment es van reunir amb el mateix Torres, així com amb el ministre de Transports i Administració Pública, Jordi Alcobé, i “ens van explicar que la ubicació és bona i que compleix les necessitats aeronàutiques”, va exposar el titular d’Ordenament Territorial.

Així doncs, un cop confirmat que els terrenys propers a FEDA són la millor ubicació de les possibles per instal·lar-hi la infraestructura, ara tan sols cal rebre l’informe escrit. Un pas que tindrà lloc, segons van indicar els experts, a mitjan mes que ve. “Suposem que pels volts del 15 d’octubre tindrem la informació”, va manifestar el ministre, tot recordant que “nosaltres ja teníem un informe favorable, però volíem més garanties”. Unes opinions, les d’aquests experts, que han de permetre que aquesta vegada el projecte no s’encalli per dificultats tècniques.

Els passos

Un cop es rebi l’informe, ja es podrà iniciar el procés per desenvolupar el pla especial de la zona. Jordi Torres va indicar que es farà un conveni amb el comú i es parlarà amb els propietaris per tirar endavant el desenvolupament urbanístic de la zona. Amb tot, no seran tràmits ràpids. “Fins al 2017 no començaran les obres. Cal buscar qui faci la redacció del projecte, convocar un concurs d’idees, definir els requisits de l’heliport, etcètera”, va exposar.

Amb tot, ara per ara, sembla que no hi haurà oposició veïnal. “No molesta”, va assegurar el ministre, que va assegurar que el propietaris estan d’acord amb el projecte i per tant no hi haurà problemes per tirar endavant el pla especial i fer la corresponent reparcel·lació dels terrenys.

L’elecció d’aquests terrenys, situats entre la central de FEDA i una formigonera a la sortida del túnel de les Dos Valires, es va conèixer el mes d’abril passat. De seguida es va destacar el fet que compleix dues de les condicions que fins ara havien estat entrebancs: la zona està apartada de qualsevol nucli urbà i està situada a poca distància del centre comercial del país. Segons l’informe de què disposava el Govern, ja determinava que el terreny, a més d’aquestes dues premisses, també complia les condicions d’altura, ja que es troba situat a una cota inferior als 1.500 metres. Precisament, l’altitud va ser un dels motius que va fer desestimar un terreny que estava situat a Engolasters.

Pel que fa a la tasca d’anàlisi de les condicions tècniques no ha estat a càrrec de cap empresa que s’hagi contractat, sinó que són tècnics francesos que actuen en el marc de la col·laboració francoandorrana. Així, es tracta d’un conveni administratiu i d’una feina “voluntariosa”, segons que va explicar el ministre Alcobé.

Malgrat que tant des del Govern com des del comú es veu amb bons ulls la proposta, i sembla que els privats implicats també en són favorables, sí que hi ha hagut algunes veus contràries. Concretament els consellers del PS a la corporació local, que van assegurar que no donarien suport a la ubicació escollida perquè consideraven que és massa pròxima la futura urbanització de la Cabeca i això podria comportar molèsties als veïns.

ELS FETS

El setembre del 2011 el Govern convoca un concurs per adjudicar la construcció d’un heliport. La proposta escollida situa la infraestructura al roc de Patapou.

Els veïns amb el suport del comú engeguen una revolta contra el projecte. Protesten per les molèsties i perquè no es compleixen les condicions tècniques.

El 4 de desembre l’executiu fa marxa enrere i descarta el Patapou com a emplaçament per a l’heliport nacional. Llavors demana als comuns que proposin terrenys on situar-lo.

El juny del 2013 la capital ofereix una parcel·la a la Comella. Però no és fins un parell d’anys més tard quan es coneix la voluntat de fer-hi l’heliport i els veïns també s’hi oposen.

El novembre del 2015 el Govern admet que és molt difícil tirar endavant l’equipament amb el comú i els veïns en contra.

Passades les eleccions comunals, el gener del 2016, l’executiu anuncia que estudia ubicacions alternatives.

El ministre de Transports, Jordi Alcobé, admet que només es pot fer l’heliport en un terreny privat.

L’abril del 2016 es fa públic que els terrenys escollits són a Encamp malgrat que són necessaris informes tècnics.

tracking