TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

sanitat

El país, referent a assolir les fites en sanitat de progrés sostenible de l'ONU

El Principat se situa quart de 188 països, segons un estudi d’un institut nord-americà

El país, referent a assolir les fites en sanitat de progrés sostenible de l'ONUFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un informe situa Andorra a la quarta posició de 188 països que han realitzat més avenços en matèria de salut, de cara a assolir els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU fixats per a l’any 2030. L’estudi ha anat a càr­rec de l’Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) d’Estats Units, que s’ha fixat en els 33 punts marcats per les Nacions Unides relacionats amb la sanitat. En concret s’han analitzat aspectes bàsics en aquest camp i que en molts països encara no estan garantits, com la mortalitat infantil, l’ús d’anticonceptius o la incidència de malalties com la sida o la tuberculosi. Però també es fixa en aspectes en els quals els estats del primer món han de millorar, com la violència de gènere, els fumadors actius o el sobrepès de nens de 2 a 4 anys.

La llista l’encapçala Islàndia, seguida de Singapur, Suècia, Andorra, Gran Bretanya, Finlàndia, Espanya, Holanda, Canadà i Austràlia. Pel que fa a les dades del Principat, en l’informe es destaca que la principal causa de mort prematura són els atacs de cor, càncers o malalties cerebrals. Tot i això, l’esperança de vida és de 80,9 anys per als homes i de 86,6 anys per a les dones. En ambdós casos s’ha incrementat en tres anys des del 1990. Pel que fa als riscos per a la població s’assenyala el consum de tabac i problemes dietètics. De tota manera, es destaca molt positivament que el nombre de fumadors ha disminuït de forma important: del 21,6% el 1990 a 17,8% l’any passat.

També hi ha hagut un important descens en el nombre de casos de sida. Si al 1990 era de 0,3 casos per cada 100.000 habitants, el 2015 es van reduir a 0,05. L’objectiu de les Nacions Unides és que al 2030 aquesta malaltia estigui eradicada arreu del món.

No obstant això, el Principat no es troba entre els països capdavanters pel que fa a l’absència de la violència domèstica, i està situat per darrere de països desenvolupats com Espanya, França, Suïssa, Xina o Brasil.

tracking