innovació

El 'núvol' d'Andorra Telecom ja té clients

“Una empresa important” del país ha tancat el contracte i ja n’hi ha diverses d’interessades

El 'núvol' d'Andorra Telecom ja té clientsSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El núvol nacional virtual d’emmagatzematge d’Andorra Telecom Som Cloud ja té tancada “una empresa important” del país que s’ha convertit en el primer client d’aquest nou servei de l’operadora que es va posar en marxa el passat mes de juny. A més d’aquest primer client tancat, Andorra Telecom manté converses amb altres empreses que “s’han mostrat molt interessades” en el núvol de l’antiga parapública. Ho va indicar el director de relacions amb el client de la companyia, Josep Vilana, en declaracions al Diari després de la conferència que va dur a terme conjuntament amb el responsable de planificació de risc d’Andorra Telecom, Cèsar Marquina, en el marc del segon dia de les Jornades d’innovació i noves tecnologies. El primer va parlar del núvol d’emmagatzematge de l’operadora i el segon de la seguretat en aquests tipus de serveis.

“La vulnerabilitat és un dels principals neguits dels empresaris a l’hora d’estar en un núvol”, va assenyalar Marquina, que va afegir que “estar en un cloud és un tema de confiança”. Després d’assenyalar que no és el mateix tenir les dades emmagatzemades a Andorra o Estats Units –en referència al fet que els grans països poden ser més vulnerables als atacs informàtics que no pas els petits– va explicar que la majoria de les empreses, tres de cada quatre, tendeixen pel núvol híbrid. És a dir, combinar núvols públics (com podríem ser els d’Amazon o Google) amb privats.

Per la seva banda, Vilana va explicar que el nou servei, que s’emmarca dins del pla estratègic de l’operadora, està en un primer moment dirigit als empresaris del país i després, al client particular. “Nosaltres el que oferim són solucions a mida, no volem competir amb Amazon”, va indicar en referència al fet que optar pel núvol permet a l’empresa reduir costos ja que s’elimina tota la inversió en maquinària. A més,el client contracta una determinada capacitat de memòria i pot ampliar-la o reduir-la en funció de les seves necessitats amb immediatesa i la màxima flexibilitat. El director de relacions amb el client d’Andorra Telecom també va recordar que un dels beneficis del núvol nacional és que “les dades estan emmagatzemades a Andorra i no surten del país”.

Cal recordar que el Som Cloud es troba físicament a les instal·lacions que té l’operadora a Santa Coloma en una sala on disposa d’una triple protecció d’energia, redundància de camins de fibra i quatre equips diferenciats de climatització, cadascun dels quals té capacitat per si sol per mantenir el recinte en la temperatura recomanada, que se situa entre els 21 i els 22 graus. I tot això es reforça amb un servei de vigilància i seguretat les 24 hores del dia, tots els dies de l’any.

ESCALDES-ENGORDANY SERÀ UN CAMP DE PROVES TECNOLÒGIQUES DEL MIT

El comú d’Escaldes-Engordany i la Fundació ActuaTech van signar ahir al matí un conveni de col·laboració, per tal que la par­ròquia es converteixi en espai de proves de diferents projectes que està desenvolupant la fundació, en col·laboració amb l’Institut Tecnològic de Massachusets (MIT), tots ells relacionats amb la innovació i les noves tecnologies. Tal com va explicar el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, el conveni es va signar ahir ja que avui tindrà lloc el primer fruit d’aquest acord: la prova pilot del Persuasive Electric Vehicle, un vehicle autònom que circularà per Vivand i que per primera vegada es veurà a tot Europa. La prova estarà oberta a tothom i de fet, els seus impulsors, entre ells el líder de l’equip del MIT, Kent Larson, respondran les preguntes que puguin tenir els assistents.

El conveni permetrà a la par­ròquia convertir-se en espai de proves tecnològiques i relacionades amb la innovació científica. “L’objectiu és que Escaldes esdevingui el centre on desenvolupar aquests projectes, sempre per mirar de millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans així com per ensenyar-los al món”, va destacar la cònsol major, Trini Marín, i va afegir que quan Missé els va fer la proposta “no vam dubtar” a acceptar-la.

El conveni “estableix un marc de referència i permet regular molts projectes”, va destacar Missé. Pel que fa al vehicle autònom, no va revelar gaires detalls. El projecte s’integra dins “una cursa de fons molt llarga”. El que sí que va avançar és que ja treballen en noves iniciatives i que algunes es faran les properes setmanes.

tracking