Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Tribunals

La fiscalia demana 4 anys a Josep Vila per exhibicionisme a menors

El ministeri públic considera que hi ha proves que l’excònsol menor d’Andorra la Vella va ensenyar els genitals a dues noies a Encamp l’any 2013
Josep Vila ha estat cònsol menor i conseller a l'oposició al comú d'Andorra la Vella.

Demanen 4 anys a l'excònsol Josep Vila per exhibicionisme

Josep Vila ha estat cònsol menor i conseller a l'oposició al comú d'Andorra la Vella.

Arxiu
Actualitzada 20/09/2016 a les 18:12
L’excònsol menor d’Andorra la Vella Josep Vila va ser detingut el 28 de setembre del 2013 després que un grup de tres noies menors denunciés un exhibicionista que els havia ensenyat els seus genitals a Encamp. Suposadament un home hauria fet exhibicionisme amb el casc posat, però les noies van apuntar-se el número de matrícula de la motocicleta. El mateix divendres la policia detenia Josep Vila que des del de­sembre del 2011 havia deixat de ser cònsol menor i havia passat a ser conseller del comú d’Andorra la Vella a l’oposició. Tres anys després la fiscalia ha conclòs que hi ha suficients proves per demanar al polític una pena de quatre anys de presó, dos per cada un dels delictes d'exhibicionisme ja que finalment van ser dues les denunciants. L’acusació particular s’ha afegit a la petició del ministeri públic i també reclamarà els quatre anys de reclusió, segons fonts properes al cas.
La fiscalia considera que, més enllà de la identificació de la moto de Josep Vila per part de les denunciants després d’apuntar-se la matrícula, hi ha una sèrie de proves que indiquen l’autoria dels fets. La prioritària passa perquè el seu telèfon mòbil es localitzava en el lloc dels fets a l’hora en què suposadament van succeir els fets, segons les mateixes fonts. Vila sempre ha defensat la seva innocència adduint que es trobava al lloc dels fets perquè es va aturar a causa que li va sonar el telèfon mòbil. Però nega les acusacions. Les accions de la representació legal del polític han anat fonamentalment encaminades a demostrar que tot hauria estat fruit d’un error o d’una invenció.

Peticions d’arxivament
Altres fonts properes al cas van comentar que la defensa de l’excònsol ha demanat múltiples vegades l’arxivament de la causa i que s’ha oposat a gairebé totes les peticions de proves. Aquesta dinàmica ha obligat a múltiples accions jurídiques durant el procés d’instrucció que han derivat en el fet que s’hagi tardat tres anys a tancar la investigació. No va ser fins aquest estiu quan la fiscalia va concloure que hi ha suficients proves per demanar quatre anys de presó per al polític.
Josep Vila es va mantenir en el seu lloc de conseller comunal de l’oposició a Andorra la Vella tot i la detenció i el posterior processament. El polític va continuar fins al final de la legislatura, al desembre del 2015, ja que entenia que si renunciava al seu lloc al comú es podria entendre com una assumpció de la culpa, i ell sempre ha manifestat la seva innocència.

El codi penal
El Codi Penal recull en l’article 106 el delicte d’exhibicionisme. El text recull que “qui executi o faci executar a una altra persona actes d’exhibició sexual davant de menors d’edat o incapaços amb abús de la seva incapacitat ha de ser castigat amb pena de presó de tres mesos a tres anys i multa de fins a 6.000 euros.” En el cas de Vila la petició de pena és de quatre anys ja que se sumen dos delictes, un per cada noia, de dos anys de pena cadascun. Hi ha jurisprudència per a aquests tipus de delictes que evita el compliment de penes de presó encara que hi hagi una condemna ferma, a causa que s’ofereix com a alternativa el seguiment d’un tractament mèdic durant un període de temps per corregir.

PENDENTS D'UN POSSIBLES CAS DE L'EXCÒNSOL MENOR D'ANDORRA LA VELLA
El judici a l’excònsol menor d’Andorra la Vella se centrarà només en les dues denúncies pel presumpte exhibicionisme a menors a Encamp. La causa deixa fora la denúncia d’una altra menor relacionada amb un presumpte acte d’exhibicionisme al Parc Central d’Andorra la Vella. Aquests suposats fets són anteriors als d’Encamp i que van derivar en la seva detenció. Aquests fets, tot i que no ha acabat transcendint gaire la trama, datarien d’anys abans del que va succeir a Encamp. En el cas del Parc Central, segons fonts properes al cas, l’exhibicionisme s’hauria fet a cara descoberta i no tapat amb el casc. Josep Vila va afirmar que “aquí ningú ha demostrat que jo hagi fet res, tot i que hi hagi gent que s’esforci o que tingui moltes ganes que jo hagi fet alguna cosa”. El polític d’Andorra la Vella ha lamentat que en aquest cas no s’hagi respectat el principi de presumpció d’innocència perquè pel fet de ser un càrrec públic i publicar-se la seva detenció li hauria causat un dany irreparable tant en l’àmbit familiar com polític.
Etiquetes
  • #7 lluis
    (21/09/16 12:25)

    Darrere del fet de ensenyar els genitals i pot haver un pedòfil o pederasta. Es un assumpte molt delicat, per que aleshores hi hauria un pederasta lliure per Andorra. Recorden que el cas del regidor de La Seu.

    Respondre
  • #6 Torquemada
    (20/09/16 18:20)

    Com es nota que no és "un dels nostres", aquest escarni i linxament públic només obeeix a l'assetjament i enderrocament d'un home, això serà molt legal; absolutament legal; però és un escarni i no és ètic.

    Respondre
  • #5 Andorra
    (20/09/16 17:40)

    Mentre la justícia no ha acabat la seva feina no es pot embrutar així una persona ! 

    Respondre
  • #4 Trànquils
    (20/09/16 17:38)

    No passarà res, tots ho sabem

    Respondre
  • #3 Toni
    (20/09/16 16:39)

    El diari sembla el tribunal, només llegint la fiscalia, ja ha condemnat. I la presumpció d'innocència?

    Respondre
  • #2 justícia
    (20/09/16 12:18)

  • #1 Dario
    (20/09/16 08:41)

    Em preocupa molt més els actes pornogràfics de la política andorrana, no subjecta a una llei de responsabilitad política.Deixeu lliure aquest home i no feu més el ridícul si us plau.

    Respondre
7
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477