Medi ambient

La setmana de caça de l'isard acaba sense grans incidències

La setmana de caça de l'isard acaba sense grans incidències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La setmana de la caça de l’isard es va cloure ahir sense incidències destacables, segons van manifestar fonts properes a Govern. En espera del tancament definitiu de les dades, tot feia preveure que el nombre de captures se situarien en la línia de l’any passat, en què se’n van comptabilitzar 106.

Durant set dies, 511 caçadors, subdividits en colles –n’hi havia d’integrades per cinc persones malgrat que també de molt més nombroses amb 25– han participat en la cacera. Divendres, a falta de dues jornades, ja s’havien assolit les 74 captures. Des de l’executiu es va preferir no donar una xifra definitiva, en espera de la jornada d’avui. I és que, tal com preveu el reglament, els caçadors tenen fins a 24 hores per donar l’avís de la captura, pel que, durant el dia d’avui, podria augmentar el nombre.

Òscar Torres, president de la Federació Andorrana de Caça i Pesca, reconeixia ahir que les sensacions eren bones malgrat que les condicions meteorològiques dels darrers dies han reduït en un parell de jornades la setmana de caça. “Per segon any consecutiu, s’ha vist un nombre elevat d’isards”, apuntava, tot afegint que, malgrat desconèixer la xifra definitiva d’exemplars capturats, “tot sembla indicar que serà un bon nombre”.

Respecte als límits

Des del 2012, la població d’isards s’ha incrementat un 10%. Enguany s’havia constatat un índex de creixement de la població del 20,13%, així que des de Govern es va xifrar en 119 el nombre de captures permeses. Estan per sota que les de l’any passat –el topall era de 127–, però molt per sobre de les que s’havien realitzat en les campanyes anteriors.

Tant efectius del cos de banders com agents rurals de la Generalitat de Catalunya han vetllat aquests dies pel bon desenvolupament de la Setmana de la caça de l’isard al Principat. Llorenç Ricou, cap dels agents rurals de Lleida assegurava que s’havien respectat els límits fronterers. “A la zona fronterera del Pallars, ni tan sols s’han vist caçadors. Sí que s’han fet veure a la Cerdanya, a la zona fronterera, però sense arribar a sobrepassar-la”, explicava Ricou, tot afegint que, des de fa quatre anys, que es va implantar el sistema de control per anelles, “s’ha notat la millora, una reducció de les incidències, i s’han facilitat les tasques de control”.

Rècord de caçadors

En aquesta edició de la Setmana de la caça de l’isard, s’ha assolit un nombre rècord de caçadors amb les 511 inscripcions, un 30% més dels que hi havia el 2012, quan n’eren 392. En aquest sentit, Torres, però, remarca que “la xifra no és del tot real perquè moltes vegades s’apunten i no arriben a venir”. No obstant això, sí que constata un auge de la pràctica malgrat que, enguany, s’han incrementat els preus de les llicències, que s’han actualitzat amb l’increment corresponent de l’IPC des del 2008. Així, el cost de la llicència especial de caça de l’isard ha oscil·lat entre els 11 i els 411 euros.

A més, aquesta temporada era la primera vegada que, amb motiu dels canvis que s’estan duent a terme per modernitzar l’administració i agilitzar els tràmits, la constitució de les colles s’havia de fer via el portal d’e-Tràmits. “Ens consta que només dues o tres persones han necessitat ajuda, en general ha anat molt bé”, afegeix el president de la Federació Andorrana de Caça.

LA PRIMERA BATUDA AMB LA NOVA LLEI

La setmana de la caça de l’isard d’aquest any és la primera amb la nova norma, aprovada el passat 28 de juliol. Entre les novetats del nou text hi ha la que fixa els terminis mínims de població per permetre-la. Així, estableix que només es poden caçar isards quan hi hagi un índex de creixement anual superior al 14% i quan el nombre total d’exemplars superi els 300.

Una altra de les novetats més significatives de la nova norma és que preveu sancions que poden arribar als 3.000 euros i la inhabilitació del permís durant tres anys. Així, la norma deixa de considerar la caça il·legal un delicte penal però dobla la quantia de les multes imposades. No hi ha canvis en l’edat per obtenir la llicència, que es manté en els 16 anys.

tracking