Finances

La despesa pública augmenta un 10% i frega els mil milions anuals

Els comuns d’Encamp (18%) i de Canillo (15%) són els que més augmenten

La despesa pública augmenta un 10% i frega els mil milions anuals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dades de la despesa pública surten de comparar els percentatges i les xifres del 2014 i del 2015, i l’anàlisi de les xifres del sector indica diversos fets ressenyables. Per exemple, els organismes que més han augmentat percentualment la despesa són els comuns d’Encamp i de Canillo, amb un 18 i un 15% respectivament. En el grup de comuns cal destacar que Sant Julià no s’hi ha inclòs perquè encara a hores d’ara no ha signat el tancament de comptes del 2015 i per tant la comparativa és impossible. Al mateix temps, el comú d’Ordino és l’únic que ha reduït la despesa dels sis que s’han analitzat. Andorra la Vella també té un increment sensible de 2,5 milions d’euros, encara que percentualment (és el comú més gran) es queda en una pujada del 8,8%. Escaldes es queda en el 7,5% i la Massana en un 3%.

El cas d’Andorra Telecom

Andorra Telecom destaca pels prop de 40 milions d’euros que incrementa en un sol any. Això significaria un increment d’un 60% de la despesa en un sol any. Però la realitat és ben diferent perquè la parapública va haver de donar 20 milions d’euros al Govern dels beneficis del 2014 i a compte dels guanys del 2015. Aquesta quantitat fa alterar de forma molt important la realitat. I al mateix temps aquests diners emmascaren el dèficit real de Govern.

Dins del llistat dels que més han augmentat el que gasten també destaca Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), que ha pujat de forma important un 14,6% el que amb xifres tancades significa prop de vuit milions d’euros. I tot i que percentualment la Caixa Andorrana de Seguretat Social ha incrementat la despesa en un 4,4%, la xifra global (ja que es tracta d’un organisme que gestiona un pressupost molt gran) supera els nou milions d’euros d’augment.

Andorra Turisme baixa

Dins dels organismes que han reduït despesa durant el 2015 s’ha de destacar també a Andorra Turisme que ha rebaixat pràcticament mig milió d’euros. Perquè la major part dels que van gastar menys al 2015 que al 2014 són entitats amb un pressupost molt petit que no té gairebé incidència en el balanç final.

tracking