TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Sanitat

49 pacients de salut mental ingressats fora del país el 2015

La despesa a l’hospital per patologies psiquiàtriques va ascendir a 585.000 euros

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quaranta-nou pacients andor­rans de salut mental van ser hospitalitzats fora del Principat durant l’any passat. Així ho explica Govern en una resposta parlamentària a la consellera general del PS, Rosa Gili, publicada ahir al Butlletí del Consell General.

La xifra, per Gili, és “massa alta”, tenint en compte “la població que som”. La parlamentària creu que l’objectiu ha de ser “tenir el màxim de gent tractant-se aquí” i considera que el fet que hagin de ser hospitalitzats a fora acaba sent “un trauma afegit” per a pacients i familiars, i “encara més en menors”. La socialdemòcrata apunta que “voldria que no s’hagués de traslladar ningú, o es fes al mínim possible”. L’executiu, concreta que tan sols es produeix per “criteri mèdic” i que “durant el temps que els pacients ingressen fora, es manté la coordinació mèdica”.

De fet, l’executiu detalla que dels 49 pacients, 8 eren menors de 18 anys, 37 eren adults i 4 majors de 65 anys. En total, el cost per a les arques públiques per a tractaments en centres estrangers –principalment d’Espanya, però també de França– va ascendir a 868.291 euros. D’aquests, vora la meitat van ser per pacients que van estar a la Clínica Bellavista de Lleida. Es tracta d’un dels 18 centres hospitalaris de salut mental estrangers amb els quals la CASS té convenis. Hi ha centres psiquiàtrics però també de tractament de trastorns de comportament de menors, de trastorns alimentaris, d’addiccions o per discapacitats psíquics.

Finalment, la despesa efectuada per l’hospital associada a patologies de psiquiatria va ascendir a 585.288 euros, mentre que la de farmàcia ambulatòria va suposar 824.150 euros.

tracking