Reportatge

Desapareixen les baranes

Un treballador es va precipitar 2,65 metres des d’una terrassa on estava treballant en la qual no hi havia cap barrera, perquè la propietària de la casa va treure-les. Els fets es van produir el 20 de setembre del 2011 i ara demana una indemnització de 35.500 euros.

Desapareixen les baranesArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Danys irreversibles en el peu dret. Això és el que li va provocar un accident laboral a un obrer que va caure des d’una terrassa, on no hi havia barana ni cap mesura de seguretat, i es va precipitar 2,65 metres. La representant de l’afectat va demanar ahir davant el Tribunal de Corts que el gerent de l’empresa on treballava, l’encarregat de l’obra i la companyia asseguradora indemnitzin amb 35.727,34 euros el seu client, una xifra que correspon als tractaments mèdics i les seqüeles, entre d’altres.

Els fets es remunten al 2011 i van tenir lloc en una casa particular del Tarter, on s’havia de retirar la pedra de la façana per col·locar una capa impermeabilitzant i, després, tornar a posar la pedra. Per aquestes tasques, la dona va contractar una companyia que, al seu torn, va subcontractar una altra empresa, que és on treballava l’accidentat.

Aquesta segona companyia s’encarregava de picar la pedra, retirar-la i deixar la zona neta. L’operari i l’encarregat de l’obra van acudir el dimarts 20 de setembre del 2011 a la casa on havien de treballar. El dia abans, segons va relatar l’operari, van estar picant la pedra i en aquesta segona jornada tocava treure-la. El cap de setmana abans, la propietària de la finca va decidir retirar la barana “per avançar feina”, va declarar. Va assegurar que li havia indicat al gerent de l’empresa, que havia extret la barana, però ell ho nega.

En aquest context, per retirar les pedres, l’obrer havia de circular per un passadís en el qual hi havia un pilar al mig. El denunciant va explicar que la part més segura era la de dins, però com que estava plena de runa no podia passar. Per això va optar per anar per l’exterior, que donava al buit, i com que no hi havia la barana ni cap mesura de seguretat va caure. Segons va assenyalar l’encarregat de l’obra, dilluns no va treballar en aquesta casa i quan dimarts va veure que no estava posada la barana, va trucar perquè li enviessin material per fer-ne una provisional, però mentre no arribava, van posar-se a treballar i va advertir l’operari que no passés per la zona perillosa, però que el treballador va fer cas omís. Per això, la defensa va interpretar que l’obrer va actuar de manera imprudent.

No obstant això, el pèrit de la inspecció de treball que va realitzar l’informe de l’accident va argumentar que l’obligació de l’empresa és oferir les mesures adequades per garantir la seguretat dels treballadors i evitar que es facin mal. A més, va destacar que la barana faltava a tota la terrassa i, per tant, no només era perillós treballar a la zona de l’accident, sinó a tota l’obra.

Atès aquest raonament, el ministeri fiscal va demanar 5.000 euros de multa i un any d’inhabilitació per als dos acusats. En un inici també estava processat el gerent de la companyia que els va subcontractar, però la fiscal va retirar l’acusació perquè no es pot demostrar que sabés que faltaven les baranes. Pel mateix motiu, la defensa va reclamar que s’absolgui el gerent de l’altra companyia. Pel que fa a la indemnització, la lletrada va exigir que es rebaixi fins als 27.000 euros. A més, considera que hi va haver una responsabilitat compartida en l’accident: un 70% del ferit i un 30% de l’encarregat de l’obra.

tracking