Política

Bartumeu reivindica que va anar a París a “defensar” l'Estat

El líder d’SDP diu que es va reunir amb “la més alta institució andorrana”

Víctor Naudi i Jaume Bartumeu a la seu d'SDP.Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va anar a París a “defensar” l’Estat andorrà i “no pas a criticar-lo”. El líder socialdemòcrata va reivindicar ahir en roda de premsa que va viatjar a París per reunir-se amb “la més alta institució andorrana, la que representa l’Estat”, en referència a Jean-Pierre Hugues, el representant personal del Copríncep francès, François Hollande. En aquest sentit, va criticar que el cap de Govern, Toni Martí, fes referència directament a ell assegurant que “quan deixi de ser cap de Govern el que no faré mai és anar a fora a criticar un Govern o un Estat que he dirigit” i va posar de manifest que “no vaig anar a fora sinó que estava a dins”. “En el marc andorrà, parlant responsablement amb una institució andorrana”, va insistir.

Bartumeu va explicar que es va entrevistar amb Hugues “per deixar ben clara la nostra posició” respecte a les relacions del Principat amb l’Estat espanyol. Més concretament, va apel·lar a l’article 44 de la Constitució per “defensar l’Estat andorrà davant dels que el volen fer agenollar trencant les tradicionals relacions d’equilibri amb les països veïns”. En resposta a les declaracions de Martí on exposava que “hi ha moments per fer política, però també per plegar”, Bartumeu va tornar a instar el cap de Govern a mantenir un debat amb ell “en comptes de dirigir-me municions”. “No és Martí qui decidirà que estigui o no en política”, va sentenciar, afegint que “li deu fer molta nosa que el president d’SDP tingui un posicionament polític i el deixi retratat”.

“La personificació de l’Estat”

El president d’SDP va ser molt contundent i va carregar amb força contra el cap de Govern afirmant que “ha superat amb escreix la fase del cabdillatge: ara ja es pretén la personificació de l’Estat”. “Està convençut que l’Estat és ell i que qualsevol que gosi discrepar de la seva actuació política és un enemic de l’Estat i, en conseqüència, un mal andorrà”. Així, va denunciar “la seva tossuda voluntat de dividir la societat entre els bons i els dolents, els que gosen discrepar de l’actuació de Govern”.

De la seva banda, el conseller general Víctor Naudi va valorar positivament que Martí hagi accedit a comparèixer davant la comissió de BPA i va assenyalar que “més tard o més d’hora haurà d’explicar-se” sobre les suposades coaccions als accionistes de l’entitat.

Amb tot, va criticar que demani la compareixença de Bartumeu. “Ja és hora que comparegui, però no pot demanar qui ha de comparèixer a banda d’ell” ja que això ho decideix la comissió, va indicar, i va declarar que “està perdent els papers i pretén desviar l’atenció demanant altres compareixences”. “S’està saltant les regles i el funcionament institucional. És un exemple més de com pretén governar”, va concloure.

tracking