Financesc comunals

Naturlandia no va justificar el destí de diners comunals

El cònsol major, Josep Vila, es nega a signar el tancament de comptes del 2015 mentre no apareguin els comprovants de les despeses

Naturlandia no va justificar el destí de diners comunalsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià encara no ha tancat l’exercici del 2015 perquè el cònsol major, Josep Vila, es nega a signar l’informe, segons van indicar diverses fonts properes a la majoria comunal. El problema es troba en pagaments fets a Naturlandia l’any passat per part de l’anterior corporació, en què no consta quin ha estat el destí final dels diners. Concretament, el comú té assignada l’ordre de sortida del capital cap al parc, però sense cap concepte precís de quin seria l’ús dels diners. Al mateix temps, Naturlandia té constància d’haver rebut les quantitats, però tampoc no disposa d’un justificant respecte al concepte en el qual finalment es van utilitzar. La situació és complicada perquè Josep Vila no tan sols no signa el tancament de comptes, sinó que ha optat per deixar ajornada la reunió de poble en què havia d’explicar als lauredians la situació econòmica del comú i del parc. El cònsol, segons les fonts, prefereix deixar la reunió de poble en pausa fins que s’aclareixi l’enrenou dels diners perduts.

Malestar a la majoria

Aquesta situació d’impasse crea novament mala maror entre la majoria comunal de Laurèdia en Comú. Part del grup no entén com es pot mantenir la inacció durant deu mesos, especialment perquè serà difícil que ara apareguin els documents que justifiquin la despesa. Les auditories de Naturlandia i del comú ja els van buscar i demanar, però no han estat trobats.

Un cop constatada la realitat, els crítics de la plataforma creuen que el cònsol només té dos camins i que ja fa mesos que n’havia d’haver pres un. O bé s’empassa la situació, firma i intenta començar de zero amb un pla per reflotar econòmicament el comú i el parc, o bé porta l’afer a la fiscalia perquè determini si hi ha un problema. La segona opció també deixa la porta oberta a poder seguir treballant i iniciar les reformes anunciades durant la campanya electoral. Aquests membres disconformes de Laurèdia en Comú veuen que la situació, creada per la majoria anterior d’UL, l’únic que fa és bloquejar l’acció de govern. Fonts dels demòcrates van incidir que Josep Vila manifesta que vol ser “prudent” i que entén el nerviosisme de la gent per la inacció, però que en tot cas prefereix anar lentament fins que es vagi aclarint tot. Només amb tots els elements a la mà vol prendre decisions i està decidit a mantenir l’estratègia.

Les mateixes fonts de DA comenten que hi ha un problema afegit en l’àmbit pressupostari, atès que la situació de bloqueig no ajuda gens a possibles converses amb Govern perquè doni un cop de mà en el problema del deute. La hipotètica superació del límit màxim permès d’endeutament, situació a la qual es pot arribar en breu, requeriria el suport de l’executiu perquè si Govern aplica la legislació vigent ha de suspendre immediatament les transferències a la parròquia. Aquesta hipòtesi deixaria Sant Julià en situació de fallida.

Altres fonts properes a Unió Laurediana indiquen que des del parc s’estaria responsabilitzant de la situació l’anterior cònsol major, Montserrat Gil, sobre la base que el que es feia a Naturlàndia era sempre seguir ordres. En aquesta línia exculpen de responsabilitat l’excònsol menor Manel Torrentallé. Els crítics de Laurèdia en Comú discrepen respecte que Josep Vila sembli obsessionat a salvar el comú anterior, trobi el que trobi, fins i tot arriscant-se a trencar l’actual majoria, i que també mantingui una desconcertat fe cega en l’actual director de Naturlandia, tenint en compte que ha portat el parc a un deute que està hipotecant per a anys les finances comunals. Vila ha manifestat públicament en diverses ocasions que l’actual director és el més capacitat per dirigir la instal·lació.

CRÍTIQUES PER COM S'HA TRACTAT L'ACCIDENT A LA TIROLINA

Una part de Laurèdia en Comú es manifesta disconforme amb la forma com Naturlandia i el comú lauredià han tractat l’afer de l’accident d’una turista que va resultar ferida mentre utilitzava la tirolina. Des d’aquest grup s’ha trobat a faltar una presència explicativa tant del comú com del parc, així com l’explicació respecte al fet que es prendran mesures perquè en el futur no torni a succeir un incident d’aquest tipus. La falta d’explicacions del comú de Sant Julià i del parc han augmentat, segons aquestes fonts, la delicada credibilitat de Naturlandia perquè intenten fer veure que el tema no existeix i així no es donen garanties als futurs usuaris respecte que els problemes se solucionen. I l’accident en si, segons les mateixes fonts, per la precarietat dels sistemes de control i aturada de la tirolina, demostrarien que hi ha un greu problema de gestió a Naturlandia que es manté inalterable.

tracking