SANITAT

Salut preveu tenir l'esborrany de la llei de biomedicina durant la tardor

Álvarez insisteix que no es legislarà en funció de les empreses que es vulguin establir al país

Salut preveu tenir l'esborrany de la llei de biomedicina durant la tardorFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ja està treballant en una llei per regular el sector de la biomedicina al país. Així ho ha anunciat el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany. Si tot va bé, aquesta tardor l’executiu ja podria tenir damunt de la taula un primer esbós.

Segons ha explicat Álvarez, el ministeri ja ha contractat l’assessorament extern que ha de permetre desplegar la legislació. Els treballs arriben després que la possible arribada de l’Institut Marquès al Principat posés de manifest la necessitat d’una regulació del sector que, segons ja va avançar l’executiu, serà similar a la dels països veïns. La intenció és assolir un consens amb la resta de forces polítiques del Consell General.

El ministre, però, insisteix en el fet que la regulació “es plantejarà de forma independent a les carteres o als serveis que vulguin fer els proveïdors que vulguin vindre”. En aquest sentit, afegeix que ara per ara no hi ha res tancat davant la possibilitat que la clínica de fertilitat, l’Institut Marquès, s’instal·li al país. L’executiu desconeix els serveis que la clínica vol oferir al país i està pendent de rebre la cartera dels serveis que pretén engegar. No obstant això, el ministre hi afegeix que tant en aquest cas com en qualsevol altre nou projecte d’inversió estrangera al Principat “hauran de decidir amb unes regles del joc ja clares”.

La possible arribada de l’institut Marquès al país va generar diferències dins del mateix grup parlamentari demòcrata. A Álvarez també se l’havia acusat d’haver vetat la instal·lació de la clínica per motius morals i religiosos, fets que va desmentir.

LA INVESTIGACIÓ PER L'AIGUA D'ARINSAL NO HA COMENÇAT

La investigació per esclarir la causa de la contaminació de l’aigua de la font d’Arinsal encara no ha començat. Segons ha explicat el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, l’executiu es troba en el procés d’adjudicar els treballs d’investigació dels fets. Un cop es prengui la decisió, remarca, caldrà cert temps.

Álvarez especifica que fora de la complexitat de la investigació “hi ha una part dels estudis que són estacionals, que farà encara que es prolonguin en el temps”. Per esclarir com va arribar el norovirus a l’aqüífer d’Arinsal, s’obriran diferents línies d’investigació a partir de les diferents hipòtesis que s’han plantejat. Entre les diverses possibilitats que hi ha damunt de la taula hi ha que la contaminació arribés per filtració a través de la terra o pel tub que connecta la planta i l’aqüífer. Tot i que és una de les opcions més improbables, també existeix la possibilitat que fos un empleat el que contagiés l’aqüífer. Les analítiques realitzades pel ministeri de Salut als empleats d’Aigües del Pirineu van constatar que dos tenien el norovirus que es va detectar a la planta. El brot es va donar per tancat amb 4.136 persones afectades a Catalunya.

tracking