Educació

Govern estalvia mig milió d'euros amb la reducció de busos escolars

Jover diu que la rebaixa del nombre de vehicles permet “millorar l’eficiència econòmica” i afirma que no perjudica la qualitat del servei

Govern estalvia mig milió d'euros amb la reducció de busos escolarsDIARI D'ANDORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern xifra en 500.000 euros el que s’ha estalviat gràcies a la reestructuració del servei d’autobús escolar. Segons va assegurar ahir el ministre d’Educació, Èric Jover, “en dos anys hem estalviat mig milió d’euros”, una disminució que va qualificar de “significativa”. Per Jover, la reducció del nombre d’autocars que realitzen el servei de transport escolar “no és cap canvi major”, sinó que es tracta –va al·legar– de “donar continuïtat a gestionar el millor possible els nostres recursos públics”. L’executiu ha previst una rebaixa del nombre de vehicles que realitzaran diàriament el trasllat d’alumnes fins als centres escolars. Una retallada que, segons Jover, respon al “deure de gestionar el millor possible els diners mantenint la qualitat del servei”.

En aquest context, tot i que alguns pares han alertat que la reducció dels autocars anirà en detriment de les condicions del servei perquè els combois hauran de portar més nens i fer recor­reguts més llargs, el ministre va assegurar que “la reestructuració garanteix el servei”. Jover argumenta que “les línies de transport canvien una mica cada any” i en aquest sentit explica que la funció del ministeri d’Educació és “recomptar quins autobusos necessitem a cada línia i quina és la dimensió òptima d’aquest autobús per no utilitzar serveis massa importants a un lloc que potser no ho necessita”. Una tasca que “permet reduir línies d’autobús” i “millorar l’eficiència econòmica” sense perjudicar –va assegurar– el servei. Jover va insistir a justificar els canvis pel fet que “el transport escolar està fortament subvencionat” i cal, per tant, controlar la despesa. “Estem parlant d’entre un 85% i un 100% perquè la gent que no pot pagar la quota mínima l’Estat se’n fa càrrec”, va al·legar. Jover va anunciar que es reunirà amb les associacions de pares per informar-los dels canvis i va assegurar que “si hi ha qualsevol problemàtica hi donarem solució”.

Coincidint amb l’inici del curs escolar, el ministre va destacar les obres de l’escola de Canillo, que va definir com “la gran infraestructura que ens faltava al país”, així com la integració de l’escola espanyola a Escaldes. Així mateix, va avançar que l’estiu que ve l’executiu impulsarà obres de millora de l’accessibilitat i de l’eficiència energètica a diversos centres educatius del país.

PRIMERS CONTACTES PEL PACTE D'ESTAT DE LA REFORMA SANITÀRIA

El Govern ja ha mantingut els primers contactes per tirar endavant el pacte d’Estat per a la reforma del sistema sanitari. Segons va confirmar ahir el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, aquesta setmana s’han dut a terme les primeres converses amb Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i les expectatives de l’executiu són “bones”. “Ens veurem per acabar d’analitzar-ho. Crec que anirà bé”, va manifestar Álvarez, el qual va assegurar que el Govern ha fet arribar “un primer document” als grups parlamentaris que es pot modificar per tal que “s’hi sentin més còmodes”. El ministre va assegurar que “tots en compartim les línies” però va reconèixer que hi haurà “petits matisos que s’hauran de polir”.

LA LLEI PER ACOLLIR REFUGIATS S'ENLLESTIRÀ A FINAL D'ANY

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, preveu que la llei que ha de capacitar el Govern per poder rebre refugiats al país estigui enllestida abans d’acabar el 2016. “D’aquí a final d’any hauríem de tenir el text”, va afirmar, i hi va afegir que confia que el projecte de llei –que regula els permisos d’estada temporals– es pugui aprovar al Consell General durant aquest període parlamentari. “La nostra voluntat és presentar-ho”, va asseverar. Saboya, a més, va avançar que la intenció de l’executiu és elaborar altres textos “de més profunditat i abast” per “garantir la seva continuïtat en el futur”.

Un cop tramitat el projecte de llei, el pas següent serà, va detallar, “establir i tenir preparats els canals d’acollida” per tenir clar “com fer circular els immigrants fins a Andorra”.

Negociacions amb la UE

Per altra banda, Saboya va recordar que el 22 de setembre es reprendran les converses amb la Unió Europa sobre l’acord d’associació amb la lliure circulació de mercaderies sobre la taula. Una delegació andorrana viatjarà a Brussel·les per iniciar les negociacions. Una tasca que “de forma previsible ocuparà els propers dos anys”, va assenyalar el ministre, el qual va destacar que mentre que fins ara les trobades han estat de caràcter tècnic, “ara començarà la tasca de negociació”.

Saboya va destacar que malgrat la sortida del Regne Unit de la UE “hi ha una voluntat inequívoca de continuar amb el procés de negociació”.

tracking