Sector Turístic

Els apartaments turístics veuen bé una moratòria en zones concretes

Lackner considera que no seria “una mala idea” aplicar la mesura en aquelles zones on hi ha més massificació

Els apartaments turístics veuen bé una moratòria en zones concretesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) estaria disposada a acceptar una moratòria per evitar que el sector continuï creixent en aquelles zones del país on ja hi ha més massificació. Així ho va explicar al Diari la presidenta de l’associació, Valérie Lackner. “Una moratòria? Per què no. No seria mala idea”, va indicar, acotant, però, l’àmbit d’aplicació. “A les pistes hi ha molts apartaments? Doncs moratòria”, va manifestar amb referència a una mesura que s’ha aplicat també a Barcelona davant la gran proliferació d’apartaments turístics a la ciutat catalana.

No obstant això, en cap cas consideren que tingui raó de ser la petició que havia fet el president de la Unió Hotelera, Àlex Armengo, que demanava que es limités l’entrada de noves places de llits procedents de pisos turístics. I és que malgrat que admeten que potser hi ha zones amb molta presència d’apartaments, en altres indrets el mercat encara té camí per recórrer. I és que des del seu punt de vista hi ha capacitat per a tothom. “L’ocupació del mes d’agost ha estat positiva tant per als hotels com per als apartaments que han treballat. Ha treballat tothom, jo no he agafat un client d’un hotel. Hi ha hagut clients per als apartaments i també per als hotels. Aquest és un problema fals perquè hi ha clientela per a cada tipus d’allotjament”, va defensar.

Perfils

És més, Lackner també va defugir d’aquelles crítiques que situen els apartaments en el punt de mira per promoure l’arribada de turisme low cost. “També hi ha hotels que tenen grups. Hi ha èpoques, com el Nadal o Cap d’Any, que només tens famílies, els joves no vindran perquè és molt car, però al gener, com ompliràs els apartaments o els hotels si no fas estades universitàries o esportives? Això t’ho demanen fins i tot les estacions d’esquí”, va argumentar.

Des del seu punt de vista és una situació que es produeix “a la platja i aquí”, i considera que reduir el nombre de llits per evitar l’arribada d’aquest tipus de client pot arribar a ser contraproduent. “Potser ho acabem perdent tot”, va exposar, tot afegint-hi que si deixen de venir a Andorra “aquests joves aniran a una altra estació i això no és només una pèrdua per als apartaments, són transfers des de l’aeroport, pèrdues per als supermercats, les discoteques o les pistes d’esquí”.

D’altra banda, també va defensar que els problemes d’aldarulls al carrer que sovint han generat polèmica, per exemple, al Pas de la Casa, tampoc són responsabilitat seva. En aquest sentit, va explicar que mentre els joves estan als apartaments “els controles”. De fet, va assegurar que “quan tenim grups d’universitaris reforcem la seguretat de l’edifici”, i va indicar que el problema és quan surten al carrer. “Al carrer nosaltres no hi podem fer res”, i va explicar que en alguns casos se’ls recomana que lloguin la sala de festes del comú per allunyar-se del centre. Amb tot, va remarcar també que la majoria de discoteques i pubs es troben als baixos d’edificis residencials. “Qui va donar el permís?”, es pregunta.

CONFIANÇA EN L'INCREMENT DE CLIENTS DURANT L'HIVERN

El sector dels apartaments turístics ja ha començat a rebre les primeres reserves per a la temporada d’hivern. Segons va explicar la presidenta de l’AEAT, hi ha confiança que sigui una temporada positiva amb un increment de clients. Un dels mercats en què es confia més és l’anglès i l’irlandès. “Pensàvem que el Brexit potser seria problemàtic, però sembla que no. Al contrari, com que Andorra és un destí més econòmic que Àustria, Itàlia o Suïssa, potser aquest mercat vindrà més aquí”.

D’altra banda i quant al client espanyol, “com que a Espanya han fet molt bon estiu, suposem que tindrem més espanyols” i que seran clients “amb un alt poder adquisitiu”. De fet, va destacar la presència de clients del País Basc, Astúries o Galícia. Amb tot, va indicar que durant l’hivern passat ja es va notar un augment dels visitants procedents del país veí del sud. De manera similiar es mira el mercat portuguès, que gràcies al bon estiu que ha viscut el país es confia que això pugui incentivar l’arribada d’aquests turistes. “Si aquest hivern hi ha neu, que és el primer, tindrem gent”, va assegurar. A més, també es confia plentament en els clients fidels que fa anys que repeteixen destí i allotjament.

UNA OFERTA TOTAL DE 329 ESTABLIMENTS I 43.480 LLITS

Andorra compta amb una oferta de 349 establiments d’allotjaments turístics que ofereixen un total de 43.480 llits. Els hotels són els més nombrosos, amb 26.998 llits, si bé no és en aquest apartat on en els darrers anys s’ha donat un increment més important de llits, sinó entre els apartaments moblats de vacances, que ja n’ofereixen 9.983. Del total d’establiments turístics, 168 són hotels, altres 56 són empreses que es dediquen a explotar apartaments moblats per a vacances, altres 30 apartaments turístics, 28 refugis de muntanya i 23 aparthotels, situant-se la resta d’allotjaments per sota de la vintena. Quant a la classificació i pel que fa als hotels, 76 són de tres estrelles; 58 de quatre; 25 de dos i nou de cinc estrelles.

tracking