Administració

Govern avalua models forans en la reforma de les transferències

Finalitza la fase de diagnosi de la situació financera de l’administració pública i el mes que ve es començarà a estudiar els nous models

Govern avalua models forans en la reforma de les transferènciesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i els comuns segueixen treballant per definir un nou sistema de transferències i segons es va explicar des de l’executiu s’estan analitzant els models de finançament que utilitzen altres estats per poder comparar i agafar idees. La secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, va detallar que tota la tasca referent a la primera fase, és a dir la de diagnòstic de la situació financera, “ja està finalitzada” i que ara s’està treballant en l’anàlisi del cost de les competències i en l’estudi dels sistemes de finançament d’altres països perquè “dóna idees”. Amb tot, Naudí no va concretar de quins països es tracta ni quins elements es miren, adduint que el treball està en mans de l’auditora Alfa Capital.

Fins ara, doncs, els comuns han lliurat totes les dades que se’ls havia sol·licitat: tancament dels exercicis 2014 i 2015, conciliació del resultat pressupostari amb el resultat econòmic patrimonial del 2013 i el 2015, balanç del 2015, dades d’endeutament del 2014 i 2015 amb complement d’informació per al 2015 i el cost de les competències que tenen assignades per a l’any 2015 i els ingressos que n’obtenen. “No podem treballar en l’última fase, en la proposta de nous models, fins que no s’hagi acabat el càlculs de les competències perquè són dades bàsiques”, va exposar Naudí.

L’objectiu és conèixer la situació financera i econòmica de tota l’administració pública, quantificar el cost anual de les competències de forma homogènia i així poder adaptar la Llei qualificada de transferències aprovada l’any 1993, a l’evolució dels ingressos tributaris del Govern i els comuns en el context actual. Això sí, amb un model que ha de permetre “una distribució equitativa i sostenible de les finances del Govern i els comuns i del repartiment de les transferències”.

Treball conjunt

De cara al proper mes de setembre, un cop acabat el període de vacances, s’espera poder reprendre del tot els treballs i avançar cap a la darrera fase. “Ara tindrem una visió general i després treballarem amb les propostes”, va indicar Naudí, assegurant que com s’ha fet fins ara es comptarà amb els comuns. “Mirarem les possibilitats que plantegi l’auditora però també altres propostes que puguin sorgir en les xerrades amb els comuns”, va exposar.

Precisament, des d’alguns comuns s’espera aquesta tasca conjunta. El cònsol de la Massana, David Baró, va indicar que “entenc que se’ns faran propostes i en properes reunions de treball ho tractarem conjuntament”. Amb tot, va deixar clar que “s’ha de tractar aquesta qüestió ben aviat i com més ràpid millor, de forma conjunta i amb consens. No tant per l’import, perquè està congelat, sinó per tancar el tema”. També el cònsol de Canillo, Josep Mandicó, es va mostrar a l’expectativa del que se’ls presenti però va apuntar que “ho analitzarem entre tots i a veure què sortirà”.

MÉS

Pacte

Congelació des del 2005 i que s'allarga fins al 2017

El Govern i els comuns (amb el rebuig de Sant Julià) van signar l’abril del 2014 un acord que preveia la congelació de les transferències per als exercicis 2015 i 2016, de manera que en aquests anys les corporacions rebrien, en global, 54,6 milions. No obstant això, a principis d’any es va anunciar que la congelació es mantindrà, encara, fins al 2017.

Reforma

Consol Naudí fa de pont entre Govern i Comuns

Enmig de la reorganització ministerial efectuada per Toni Martí tot just començar l’any, Consol Naudí va accedir al càrrec de secretària d’Estat de Relacions Institucionals. Així assumia l’encàrrec de negociar amb els comuns la reforma de les lleis de transferències i competències.

Calendari

Una reforma que s’ha d’haver enllestit el 2018

La secretària d’Estat de Relacions Institucionals va assegurar en el moment de la presa de possessió que es donava dos anys de marge per enllestir la reforma de les competències i les transferències. En aquest sentit, va recordar que aquesta és una qüestió que fa set anys que s’arrossega.

tracking