TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Salut

Les infermeres reclamen més facilitats per treballar a Europa

Excepte a França i Espanya, en els altres països aquests professionals només poden accedir com a no comunitaris i amb un procés “llarg i feixuc”

Les infermeres reclamen més facilitats per treballar a EuropaArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les infermeres reclamen que si s’assoleix un acord amb la Unió Europea també inclogui la possibilitat que es redueixin les traves que ara es troben per poder exercir la seva professió a altres països europeus.

La presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers d’Andorra (COIA), Mònica Duran, va relatar al Diari que quan una infermera obté el títol a la Universitat d’Andorra, automàticament se li reconeix a França i poden treballar allà sense cap problema. A Espanya, però, “has de fer un procés d’homologació que pot tardar entre uns mesos i un any i has de fer un procediment administratiu”, va ressaltar Duran. Més enllà d’això, però, no tenen cap altre inconvenient més i un cop ha estat reconeguda la titulació poden desenvolupar les seves funcions sense cap tipus de problema.

Els problemes vénen quan volen treballar a altres països europeus, que no siguin els estats veïns. Si bé reconeixen que, finalment, poden acabar exercint d’infermeres, alerten que els processos són farragosos. “Aquest infermer que té un títol andorrà, per exercir a Anglaterra ha de fer un procés per accedir com a no comunitari, que és molt més feixuc, més dificultós o més llarg que no pas si està reconegut per la UE”, va exposar Duran. És per això que des d’aquest col·lectiu volen que “aquest acord que es vol signar amb la UE, prevegi que es pugui resoldre aquesta dificultat”, va destacar la presidenta del COIA.

Procés de formació

Entre altres coses, segons va explicar Duran, als infermers que volen treballar en països europeus com per exemple el Regne Unit els demanen un nivell més alt d’anglès; que anteriorment hagin estat col·legiats al país d’on vénen; o que no tinguin cap expedient disciplinari. “Molts cops arribes allà per treballar i no et reconeixen automàticament el títol i has de fer un procés de formació i de selecció”, va agregar Duran. Tot plegat, és un procés administratiu “llarg i feixuc” va emfatitzar la infermera.

Més enllà d’això, un cop superats aquests obstacles, en moltes ocasions han de començar de zero i treballar com a infermeres base o auxiliars, tot i tenir experiència prèvia, la qual cosa suposa un pas enrere en la seva carrera com a professionals.

En aquest sentit, va indicar que a Andorra un cop tens el grau ja pots treballar com a infermera normal i corrent i després et vas especialitzant amb formacions de màster, postgrau o doctorat. En canvi, en altres països, funciona diferent i va per categories. Es comença per un nivell base o auxiliar i es va escalant dins de la professió fins a arribar al nivell d’expert.

Incentivar la formació

Un dels reptes del col·legi, precisament, és incentivar la preparació acadèmica. “Estem treballant per augmentar la formació i tenim una part del pressupost dirigit a subvencionar formacions que no tinguin altres tipus de subvencions”, va indicar la presidenta del COIA.

En aquest sentit, va posar en relleu que els professionals que treballen al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) solen tenir descomptes o els hi financen formacions, mentre que els que no estan adherits a aquesta xarxa no tenen aquesta possibilitat. “La gent que està fent un màster o un postgrau i no té cap tipus de subvenció, el Col·legi preveu aquesta possibilitat”, va subratllar Duran. Per poder demanar aquesta ajuda s’ha de fer una sol·licitud a l’entitat.

Una altra meta que s’han posat per impulsar la formació és que es puguin realitzar cursos al Principat i a través del col·legi. D’aquesta manera, es vol evitar que els professionals hagin de baixar a la capital catalana per ampliar els seus coneixements. “Ara has de baixar a Barcelona i et suposa una despesa econòmica, la dificultat d’organitzar-te els dies i, per tant, és molt més fàcil si t’ho pots organitzar aquí”, va puntualitzar Duran.

EL COL·LECTIU REINVIDICA TENIR ESTUDIS DE MÀSTER

Una altra de les peticions que es fa des del Col·legi Oficial d’Infermers i Infermeres d’Andorra (COIA) és que el Principat tingui estudis de màster d’aquest sector. Actualment, es pot estudiar un bàtxelor d’infermeria en el país i inclús es pot arribar a fer formació de doctorat, però el pas entremig, l’estudi del màster, l’han de realitzar fora del país. “Des del Col·legi estem demanant al ministeri d’Educació i a la Universitat d’Andor­ra que desenvolupi un estudi de màster amb el qual es pugui accedir al doctorat”, va precisar la presidenta del COIA, Mònica Duran.

Una petició que ara mateix es troba en fase d’estudi, segons va reconèixer Duran. “Aquest màster encara no el tenim aquí i estem veient com es podria desenvolupar”, va ressaltar la presidenta del COIA. En aquest sentit, va indicar que estan valorant amb els professionals del sector, l’administració i el ministeri d’Educació si surt més a compte “si es fa com les llevadores que fan la formació a baix (Espanya) i després és reconeguda aquí o creem aquí un tipus de màster”.

Actualment a Andorra, va relatar Duran, hi ha “tres infermeres que estan preparant-se per fer el doctorat”.

tracking