Seguretat social

La CASS guanya el 70% de les reclamacions judicials

Jean Michel Rascagneres remarca que no hi ha divergències al consell d’administració per resoldre els recursos mèdics

La CASS guanya el 70% de les reclamacions judicialsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els procediments judicials entre la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i els assegurats per discrepàncies en la valoració dels metges van a la baixa perquè s’intenten resoldre els conflictes abans d’arribar a tribunals. Tanmateix, sempre hi ha casos que les divergències es mantenen i el dossier acaba en un procediment a la Batllia. El president del consell d’administració de la parapública, Jean Michel Rascagneres, lamenta que de vegades es donen informacions contradictòries per part dels polítics i s’afirma que es perden la majoria dels casos quan no és aquesta la realitat. Així, aclareix que “la CASS guanya el 70 per cent dels judicis que té a la Batllia” i ho argumenta amb el balanç de resolució de causes dels últims mesos.

El responsable de la parapública remarca que hi ha hagut catorze procediments judicials motivats per demandes interposades pels afiliats que s’han resolt en un 70,6 per cent a favor dels arguments que defensava la Seguretat Social. En un 7 per cent de les causes la sentència ha donat parcialment la raó a la CASS i l’altre 22 per cent de dossiers està pendent de resolució.

Rascagneres rebutja unes manifestacions de la consellera socialdemòcrata Rosa Gili respecte a l’existència de dos blocs al consell d’administració perquè quatre persones votarien en un sentit, els escollits, i els altre quatre, els representants de Govern, diferent. Subratlla que quan “un assegurat presenta un recurs mèdic perquè no està d’acord amb la finalització d’una baixa es passa pel consell d’administració i no hi ha hagut mai cap divergència, l’opinió és unànime dels vuit membres”, i insisteix que es dóna a entendre que els quatre de Govern s’oposen als altres i assenyala que “hi ha intoxicació en tot això”.

PES DE L’OPINIÓ EXTERNA

Jean Michel Rascageneres destaca que des del consell d’administració “de vegades fem modificacions al que ha decidit la comissió mèdica” per l’experiència que tenen de causes anteriors i precisa que s’actua sempre intentant trobar una solució per evitar la via judicial. Un dels mecanismes que han frenat el nombre de demandes és la creació dels peritatges externs, que permet consultar un grup de facultatius per conèixer l’opinió sobre el cas motiu de conflicte.

Els experts independents fan valoracions de patologies, discapacitats i dany corporal en l’àmbit de la Seguretat Social, segons fixa el reglament de creació que es va aprovar el setembre de l’any passat, i Rascagneres explica que des de la CASS “demanem el peritatge extern en els casos d’invalidesa en particular quan s’acosta al 50 per cent”. L’aplicació d’aquest nou sistema per confirmar els diagnòstics dels facultatius que fan les revisions de la Seguretat Social ha donat com a resultat que aquest any “en sis causes el metge extern ha certificat el parer de la CASS”, apunta el president del consell d’administració.

La decisió que s’ha pres “és que si a les consultes de valoració el metge extern diu que no i no coincideix amb la valoració que se li presenta hem canviat de parer”, indica Rascagneres, fet que significa que s’ha evitat un conflicte que podria haver acabat arribant a la justícia perquè s’ha validat en aquests casos el que defensava l’assegurat. Des de l’òrgan de responsabilitat de la parapública es reconeix que el fet que els afiliats hagin de pagar part dels informes dels experts independents “limita” que tothom hi pugui recórrer, però es defensa aquest sistema que suposa una mena de segona instància com quan es recorre contra una sentència en l’àmbit judicial.

El reglament fixa que els informes tenen un cost d’entre 99 i 198 euros, segons el tipus de valoració que s’hagi de fer i que habitualment està relacionada amb baixes laborals o graus d’incapacitat, i que els assegurats han d’assumir una tercera part si són ells qui demanen l’informe del professional imparcial. Si és el consell d’administració qui sol·licita l’opinió externa, com especifica Rascagneres que es fa per determinar invalideses, és qui abona el cost total de l’informe.

TRIBUNAL D’ARBITRATGE

La resolució dels recursos mèdics que presenten els assegurats contra la Seguretat Social ha provocat queixes del Raonador, que considera que es prioritzen els protocols i no cada situació personal, i per això va reclamar que es posi en marxa un tribunal d’arbitratge. La Llei de la CASS, però, no permet la creació d’un òrgan d’aquest tipus i per això des de la parapública s’ha optar per disposar d’un sistema per tenir una tercera valoració.

tracking