Col·lectius

Som com Som vol més “flexibilitat” amb els presos transsexuals

L’associació lamenta que es tingués més en compte la documentació que la persona

Som com Som vol més “flexibilitat” amb els presos transsexualsArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Som com Som demanarà al ministeri de Justícia i Interior més flexibilitat amb els presos transsexuals. L’associació que representa el col·lectiu de gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals vol que d’aquesta manera s’eviti repetir el cas d’un jove que estava fent el procés de canvi de sexe i que va demanar passar el temps de condemna a presó per un cas de tràfic de drogues al mòdul de dones en comptes del d’homes, que va acabar al mòdul d’adaptació, aïllat de la resta de presos. “Em sembla bastant greu que es contempli més el sexe d’una persona que no pas el seu gènere”, va assenyalar ahir en declaracions al Diari el president de Som com Som, Carles Perea, que també va lamentar que com a “associació de referència” no s’hagués treballat “conjuntament amb nosaltres amb la bona comunicació que tenim amb el ministeri i amb el ministre de Justícia i Interior”.

Els fets, que Perea desconeixia, es remunten al 2013, quan el jove va ser detingut i empresonat amb altres membres de la seva família (la mare, el germà i la germana) com a implicada en el cas Dalton de tràfic de cocaïna pel qual compleix condemna. “Suposo que ha estat un malentès perquè s’han regit més per la documentació i pel sexe de la persona i no pas pel gènere”, va indicar el president de l’associació, que va afegir que “de totes maneres posarem fil a l’agulla” perquè no torni a succeir.

“Aquestes persones que estan en procés de canvi i que no són ni homes ni dones”, va indicar, “es regeixen pels documents i nosaltres això ho volem treballar amb la comissió legislativa d’Interior perquè hi hagi flexibilitat a l'hora de canvis de nom i de documentació”. Perea va explicar que poden passar anys perquè els canvis de sexe quedin reflectits en els documents oficials.

Respecte la totalitat del col·lectiu transsexual d’Andorra, el president va admetre que “està molt amagat” perquè al país “no tenim les eines ni els recursos per donar-li una resposta global”. Som com Som coneix tres casos de persones transsexuals que estan en procés de canvi i vol treballar conjuntament amb el SAAS perquè aquestes i la resta tinguin un acompanyament en el seu canvi de sexe.

tracking