Comís de droga

La matrícula del veler amb cocaïna no correspon a cap d'Andorra

Les plaques que va facilitar Colòmbia no corresponen a cap vaixell matriculat a Andorra

La matrícula del veler amb cocaïna no correspon a cap d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La troballa de 103 quilos de cocaïna a bord del veler Sabir, que navegava amb bandera andorrana, manté molts dubtes oberts, segons van informar diferents fonts. Les autoritats colombianes finalment van enviar el número de la matrícula del vaixell a Andor­ra. Però un cop comprovat el número no hi ha cap coincidència amb els vaixells inscrits en el registre de les embarcacions amb pavelló andorrà. Aquesta dada obre incògnites respecte si el Sabir era o no un vaixell andorrà. Segons va manifestar el cap de comunicació estratègica de l’armada colombiana, Guillermo Laverde, “s’haurà de veure a la investigació qui és l’amo del veler”. Segons Laverde, en aquest tipus de situacions tot és possible “perquè pot ser robat, es pot haver falsificat la matrícula i pot passar de tot”. I hi va afegir que “com que es tracta d’un tipus de negoci que està fora de la llei s’ha de veure si la bandera andorrana és legítima, l’han robada o és falsa”.

Quan l’armada colombiana va controlar el Sabir (el nom no serveix per identificar el vaixell perquè no té validesa i es canvia simplement pintant-lo al casc) viatjaven a bord deu persones. El timoner era colombià i l’acompanyaven nou persones més a bord. Concretament, cinc francesos, dos australians, un espanyol i un veneçolà. L’explicació que haurien donat en primera instància, especialment davant el fet que tots anaven indocumentats, passava perquè el Sabir venia d’Europa en un viatge turístic organitzat. Segons aquesta versió els turistes haurien deixat els seus passaports a l’agència que s’encar­regava d’organitzar el viatge. Aquesta agència, que era la que s’encarregava del seu pas per Colòmbia, “els hauria retingut els documents”, segons va explicar Norman Cabrera, comandant de guardacostes del Carib.

Determinar qui és el patró

L’afer de la matrícula és vital per poder identificar el patró del vaixell i poder establir si estava involucrat en el trasllat de cocaïna o si el veler estava llogat. La policia colombiana està convençuda que la droga comissada, que en principi ha estat destruïda, pertany a l’anomenat Clan del Golf. L’embarcació va ser detectada a la zona de Cartagena d’Índies i la teoria policial apunta que la droga estava previst que fos desembarcada a Panamà per posteriorment ser traslladada fins al seu destí final, els Estats Units, per terra.

Guillermo Laverde va confirmar que no hi havia cap andorrà al vaixell i que ara haurà de ser la fiscalia qui investigui per determinar com va arribar el vaixell fins a Colòmbia i qui estava al cas del que transportava. Cal recordar que l’escorcoll al Sabir té lloc perquè es produeix un avís de la policia colombiana cap a l’armada perquè controli el vaixell. Això significaria que ja hi havia sospites respecte que podia estar transportant estupefaents. El veler no disposava dels permisos per estar navegant en aigües colombianes i per tant va ser traslladat a un moll per poder realitzar l’escorcoll. Els agents van localitzar-hi 103 paquets d’un quilo de cocaïna.

Bandera tricolor a popa

Tant a les imatges facilitades per l’armada colombiana com a les fotografies del Sabir quan va ser remolcat a les Canàries en una tempesta el 2013 es pot observar que navega sota pavelló andorrà. La bandera tricolor estava situada a popa en les dues situacions.

UN GRUP DE LÍNIA NARCOPARAMILITAR

El Clan del Golf, anomenat anteriorment per la policia com el Clan Usuga, és una organització narcoparamilitar colombiana. Les autoritats la consideren l’agrupació narcoparamilitar més gran, perillosa i millor estructurada del país per la quantitat de combatents que la integren, per les zones on té presència i el gran nombre de carregaments de droga amb què trafica en l’àmbit nacional i internacional. Es considera que hi ha uns 3.000 membres i dos mil col·laboradors. El grup originàriament era una facció dels paramilitars de les Autodefenses Unides de Colòmbia (AUC).

tracking