Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Administració

Els comuns descarten aplicar un horari unificat amb Govern i CASS

Algunes corporacions locals, com ara Sant Julià de Lòria o Canillo, afirmen que no tenen cap intenció de modificar-lo
El cap de Govern, Toni Martí, parlant amb dues funcionàries del servei de Tràmits del comú d'Encamp.

Els comuns descarten unificar els horaris amb el Govern i la CASS

El cap de Govern, Toni Martí, parlant amb dues funcionàries del servei de Tràmits del comú d'Encamp.

Fernando Galindo
Actualitzada 08/08/2016 a les 10:26
La proposta de Govern de consolidar un horari unificat entre les principals administracions del país no tirarà endavant. Almenys a curt termini. Els comuns, en la seva majoria, rebutgen modificar els horaris actuals perquè consideren que ja s’ajusten a les necessitats del seus ciutadans. De tota manera, en alguns casos l’atenció al públic ja és força similar a la que va plantejar el ministeri d’Administració Pública, de 8 a 17.30 hores de dilluns a dijous i de 8 a 15.30 hores divendres. Una proposta que es va decidir després d’uns mesos de prova pilot d’obrir fins a les set de la tarda.
Les corporacions locals que han rebutjat amb més contundència establir un horari com el de Govern són Sant Julià de Lòria i Canillo. Al comú lauredià fins i tot van tirar pel dret i van modificar el seu a final de juny. La decisió final va ser obrir de dilluns a dijous de 8.15 a 17.30 hores, i divendres de les 8 a les 15 hores. Aquest horari entrarà en vigor a partir del 12 de setembre, quan es doni per finalitzat el període estival. Fonts comunals afirmen que “la dificultat rau a ajustar els horaris” del personal i que aquesta fórmula ja els permet oferir un bon servei.
A Canillo es va establir obrir de 8 a 17 hores de dilluns a dijous i de 8 a 15 hores divendres. Destaquen que “només són 30 minuts menys” que Govern i que l’horari es va escollir “en funció de la demanda”. “A la tarda no ve gaire gent”, asseguren, per tant “no s’ha plantejat canviar-lo”, i “no és una prioritat” adaptar-se a la resta d’administracions. L’opinió és força similar a la que es té des de la capital. Indiquen que el que es fa “és pràcticament el mateix que a Govern”. És a dir, de 8 a 17 hores cada dia de la setmana. Com en els casos anteriors consideren que “ja s’ajusta a les necessitats” dels ciutadans i que “no hi ha cap intenció de modificar-lo”.

Possibilitats
En altres parròquies la negativa no és tan taxativa. Des d’Ordino fonts del comú es limiten a informar que es troben “en fase d’anàlisi per la possible modificació d’horaris d’atenció al públic”, que actualment són de 8 a 15 hores. Això els converteix en els que ofereixen un servei de cara als ciutadans més escàs. Tampoc es tanca la porta a un hipotètic canvi a Escaldes-Engordany, on reconeixen que a dia d’avui encara no s’ha estudiat. Es limiten, així, a deixar l’atenció tal com està ara –de 8 a 17.15 hores– i emplacen a l’any que ve per veure si es pren alguna decisió.
Des de la Massana, el cònsol menor, Raül Ferré, remet a parlar-ne “en la propera reunió de cònsols” del mes de setembre i afirma que fins ara “no hem posat fil a l’agulla”. Al comú massanenc l’horari és de 8.30 a 17 hores de dilluns a dijous, i de 8 a 14.30 hores divendres. L’opinió del comú d’Encamp no ha estat possible d’aconseguir.
Aquesta negativa predominant als canvis contradiu les mateixes intencions dels comuns de fa uns mesos, quan majoritàriament es van manifestar a favor de la idea de l’executiu. Els motius que els impulsaven a treballar per aconseguir un horari unificat era beneficiar els ciutadans perquè tinguessin clar quan es podien adreçar a les administracions i facilitar-los així la feina a l’hora de fer els tràmits.
Des del Govern, el secretari d’Estat d’Administració Pública, Antoni Rodríguez, va assegurar fa uns dies que els contactes que des del ministeri s’havien realitzat “abans d’acabar l’any han de donar resultats, en un sentit o en un altre”. En la seva opinió, tot depèn “dels recursos dels comuns i de si estan preparats o necessiten un temps per adaptar-se” pel que fa a personal a l’horari recomanat per l’executiu.

ELS HORARIS DELS COMUNS ESTAN MÉS UNIFICATS A L'ESTIU QUE NO PAS A L'HIVERN
Les diferències d’horaris entre els set comuns del Principat durant l’any es redueixen en període estival, amb l’obertura de 8 a 15 hores com a fórmula més utilitzada. Els comuns de Sant Julià de Lòria, Encamp, Andorra la Vella, Canillo i Ordino –en aquest cas com la resta de l’any– l’utilitzen. Escaldes-Engordany manté la seva aposta d’obrir de 8 a 17.15 hores com fa habitualment i la Massana atén el públic de 8.30 a 14.30 hores.
De tota manera, en aquest cas és Govern qui s’allunya de la tònica predominant i obre durant tot el mes d’agost de 8 a 15.30 hores, mitja hora més. Curiosament, el mateix executiu manté horaris diferents a l’edifici administratiu de Govern, al carrer Prat de la Creu, o a l’edifici administratiu de Prat del Rull o al servei d’Immigració de l’Obac. En el cas de Prat del Rull l’atenció al públic és de dilluns a divendres de 8 a 14 hores, mentre que a l’Obac és de 8 a 13 hores, si bé per via telefònica sí que es poden fer consultes fins a les 17.30 hores, com a Govern.
Finalment, la que hauria de ser la tercera pota de l’horari unificat, la CASS, atén de 8 a 16.30 hores de dilluns a dijous i de 8 a 14.45 hores els divendres actualment a l’estiu.
Etiquetes
  • #3 Integració
    (08/08/16 16:04)

    La persona que es preocupa pel país el primer que fa és intentar comprendre i expressar-se en la llengua d'on hi viu. Reclamen i tiren per terra les propostes que potser no acaben d'entendre o bé la seva opinió està basada en exemples aliens a la nostra cultura. Qui vol treballar, i es queixa de que n'hi han "enchufes" serà perquè no parla el català i per tant no pot treballar a l'administració. No s'ha de confondre l'endoll amb la possessió dels coneixements necessaris.

    Respondre
  • #2 carmen sanchez
    (08/08/16 13:23)

    no sea cosa que se cansen y pierdan los privilegios, Ah, tambien lo pueden aprovechar para enchufar mas gente con la excusa de que hace falta mas personal

    Respondre
  • #1 tic tac tic tac
    (07/08/16 10:48)

    L'antoniu amb el dit acusador que ens marca que camí!!!

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477